Ook bij presentaties in gemeenteraad over 5G-netwerk vooral veel discussie

Een centrale boodschap bij alle informanten was dat de gemeente een signaal kreeg om bij de introductie van het 5G-netwerk een eigen visie te ontwikkelen. Welke rol wil de lokale overheid spelen in het proces, los van de te hanteren wet- en regelgeving van de Rijksoverheid. Daarbij moet men denken aan actief informatie geven over (mogelijke) risico’s aan de bewoners en uit voorzorg een antennebeleid ontwikkelen.

In de presentaties ontstonden er in feite twee kampen. Enerzijds de toelichting vanuit GGD en het Antennebureau contra de standpunten die werden ingenomen door de Stichting Elektrohypersensitiviteit en de natuurkundige en leerkracht. De GGD gaf aan dat in kort geding was gesteld dat er geen grond was voor een voorlopig verbod op een uitrol 5G en dat er geen direct bewijs is dat 5G schade aan de gezondheid toebrengt. Maar dat het ook weer niet geheel kan worden uitgesloten. De GGD gaf aan adviseur te zijn voor gemeenten en burgers in de regio Rotterdam-Rijnmond. Echter was zij niet bereid om een brede gerichte voorlichtingscampagne te organiseren. Wel verwijzingen naar digitale ‘vindplaatsen’ voor het verkrijgen van gegevens en informatie.

Onvolledig

Namens de Stichting Elektrohypersensitiviteit stelde Van der Boom dat stralingsgevoeligheid zich bij mensen openbaart als zij klachten krijgen van elektromagnetische velden waarbij zij specifieke gezondheidsproblemen ontwikkelen. In het algemeen geldt: stralingsbelasting weg, klachten over, al kan dit enige tijd duren. Stichting EHS zet zich in voor deze doelgroep met als missie 'mensen leren omgaan met elektrohypersensitiviteit'. Ofwel: hoe zorg je ervoor dat elektromagnetische velden geen ontregelende invloed meer hebben op je leven. De woordvoerder zei dat het beeld dat Kabinet en Gezondheidsraad aangeven rond 5G onvolledig is. Er is volgens hem meer onderzoek nodig om zekerheden aan te kunnen geven. Hij wees op onverklaarbare ziektecijfers die nu al bij de voorlopers (3G/4G) van 5G zich openbaren. "Zonder goed inzicht kunnen wij met dit proces niet doorgaan."

Vanuit de raad werd gesteld dat de digitale ontwikkeling toch ook goede punten had opgeleverd. Genoemd als een voorbeeld werd de 112-alarmering bij calamiteiten. Anderzijds was er de zorg dat kinderen meer bescherming nodig hebben nu zij 24/7 digitaal actief zijn. De presentaties gaven doorlopend tegenpolen aan wetenschappers versus commissies. Veelvuldig klonk “waarschijnlijk en het is niet uit te sluiten”. Enerzijds eenzijdig, anderzijds uitgaand van het gelijk hebben. “Het is niet bewezen dat er onacceptabele schade is of ontstaat.” Na ruim een uur rondde de burgemeester deze presentatieronde af.