Afbeelding

Kerken op het eiland over nieuwe coronaregels: Afwachten, meegaan en volharden

Het eerste wat gelijk opvalt tijdens de belronde van gisteren (donderdag) is de grote voorzichtigheid waarmee de vertegenwoordigers van kerken hun antwoorden formuleren. De rol die de (sociale) media hebben gespeeld in de ophef rondom de kerkdiensten in Staphorst lijkt hier de oorzaak van te zijn. Daarnaast komt bij vrijwel iedere kerk naar voren dat de lijn die de landelijke kerk kiest belangrijk is – deze lijn wordt ofwel zwaar meegewogen, of er wordt volledig in meegegaan.

Ingrijpend

Als eerste werd gesproken met de Hersteld Hervormde Kerk van Goedereede. “Wij hebben nog geen besluit genomen voor komende zondag. Momenteel komen we met zeventig mensen samen, maar we wachten het advies van de landelijke kerk, wat ergens eind deze week zal komen, af. Met dat advies willen we rekening houden en meenemen in de overweging. Tot op heden zien we dat kerkelijke gemeenten zich heel netjes aan de regels houden. We moeten oppassen dat het beleid niet enkel bepaald wordt door de publieke opinie. Maar we wachten af."

Bij de Hervormde Gemeente van Stellendam is al wel een beslissing genomen. “We hebben als predikant en kerkenraad besloten om ons aan het advies vanuit de minister houden. Komende zondag zullen er dus maximaal dertig mensen in kerk zitten." Wat hierbij scheelt, is dat er normaal gesproken door de afstandsregels slechts vijftig of zestig in het gebouw konden. “Dus voor ons is het wat dat betreft minder vergaand dan bij een hele grote kerk. Wat het overigens niet minder ingrijpend maakt voor de gemeenteleden. De kerkgang blijft toch een heel belangrijk iets." In de gemeente is sinds afgelopen zondag al niet meer gezongen, en die lijn blijven ze vasthouden.

Hard binnen

De Hervormde Gemeente van Sommelsdijk is “nog actief hierover in beraad". “We volgen actief het nieuws en welke consequenties dat voor ons heeft. Vrijdag is bijvoorbeeld het gesprek tussen de kerken en de minister." Het besluit van de minister kwam best hard binnen. “Toen ik het nieuws maandag hoorde, overviel het me wel ja. We staan voor een moeilijke beslissing, die we zorgvuldig met elkaar willen maken." Het zingen is sinds afgelopen zondag al anders gegaan. “We hebben nu vijf zangers voorin de kerk, met ruime afstand van elkaar. De rest van de gemeente zingt niet mee."

“Het is niet zo dat de situatie zo ingewikkeld is dat we nog geen beslissing hebben kunnen nemen, maar dit is de weg die we hebben gekozen. We hebben ook een grotere kerkenraad, en willen zorgvuldig zijn", zo herhaalt hij het nog maar een keer. “De polarisatie in Nederland en de kerk baart mij zorgen. De crisis doet veel met ons. Ik zou graag wat meer geduld en rust zien, en een vriendelijke toon over en weer horen. Maar wat deze situatie ons zeker laat zien, is hoe klein wij als mensen zijn. Hierin merken we hoe afhankelijk we zijn van God."

Creatieve oplossingen

Net als de voorgaande kerk heeft ook de Gereformeerde Gemeente van Melissant nog geen besluit genomen. “Voor aankomende zondag krijgen we advies vanuit de landelijke kerk, dat advies zullen we volgen. Onze gemeente is vrij klein, dus voor ons zal het allicht niet zo erg zijn als voor de grotere kerken. De toekomst zal uitwijzen hoe het gaat lopen, in die zin hebben we het zelf niet in onze hand." Ook de Gereformeerde Gemeente van Dirksland laat weten de lijn van het landelijke deputaatschap af te wachten.

Vanuit de Hervormde Gemeente van Dirksland is ervoor gekozen om het advies vanuit de overheid op te volgen. “Net zoals de meeste gemeenten op het eiland zullen ook wij teruggaan naar maximaal dertig mensen, en een dienst zonder zang. Dat is natuurlijk enorm jammer, zeker omdat je net vanaf de zomervakantie weer langzaam aan het opbouwen bent. Maar ik denk dat je nu beter iets voorzichtiger kunt zijn, dan dat je straks een bron van besmetting bent. Al denk ik - gezien het naleven van de regels - dat je meer kans hebt om besmet te worden in een gemiddelde supermarkt dan een kerk." Overigens betekent dit nadrukkelijk niet dat al het werk in de gemeente stilligt. “We zoeken naar creatieve oplossingen. Tot slot is het heel belangrijk dat we als kerken onderling, maar ook als kerk en samenleving rekening blijven houden mét en begrip hebben vóór elkaar."

Beeldvorming naar buiten

De Gereformeerde Gemeente van Nieuwe-Tonge heeft nog niets besloten. “Eerst willen we alle relevante informatie afwachten, waaronder het overleg met minister Grapperhaus van komende vrijdag. We hopen van harte dat er een verruiming komt, dus dat er meer dan dertig mensen kunnen komen. Naar aanleiding van alle informatie zullen we een afweging maken, waarbij we de beeldvorming naar buiten als belangrijke factor mee willen nemen." Voor de Hersteld Hervormde Kerk van Ooltgensplaat leveren de nieuwe adviezen vanuit de overheid geen probleem op. “Wij zitten al geruime tijd met dertig personen in een dienst, omdat er door de anderhalve-meter-afstandsregel niet meer mensen in het pand passen. Dus voor ons verandert er eigenlijk niet veel."

Anders is dit bij de Hervormde Gemeente in hetzelfde dorp. “Als moderamen zijn we voornemens om terug te gaan naar de dertig personen. Het was wel lastig: als kerken houden we ons goed aan de regels, en zetten zelfs nog een stapje meer. Toch moeten we weer terug. Daar hebben we best even mee gezeten", klinkt het eerlijk. “Aan de andere kanten stijgen de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames weer." Het zingen gaat waarschijnlijk gebeuren door twee of drie mensen die voorin de kerk hun gezang zullen laten horen.

Offers

“Er is wel sprake van een zekere teleurstelling, omdat je graag zou zien dat er iets van maatwerk geleverd wordt. Voor ons waren die honderd personen al niet ideaal, maar de meeste mensen konden wel één keer op een zondag komen als ze dat wilden. Nu wordt dat eens in de drie weken. Dat is een teleurstelling. Zeker voor de ouderen, waarvoor ik merkte dat het echt een verademing was om weer naar kerk te kunnen gaan en elkaar weer te ontmoeten." Toch is er niet enkel negativiteit. “We moeten oppassen dat we niet alles negatief duiden en te gaan wanhopen. We leven juist uit de hoop. Het evangelie mag nog steeds gedeeld worden en het loopt God niet uit de hand. Hij leidt onze gemeente, en daar mogen we vertrouwen in hebben. De situatie vraagt offers, maar we moeten volharden."