Weercolumn: Bijna iedere dag regenmomenten

Het blijft uitermate wisselvallig en aan de koele kant de komende periode. Storingen komen af en aan en brengen regengebieden of een reeks losse buien met zich mee. De wind blaast vanzelfsprekend uit de zuidwesthoek en wakkert soms even aan tot bijna hard windkracht 6.

Uiteraard zijn er ook drogere momenten tussen de regenbrengers door, maar die droge intermezzo’s duren hoogstens een half dagdeel. De regenmeters worden dus goed gevuld. Tot en met medio komende week kan er zo’n 40 millimeter water vallen in onze omgeving. In de kustgebieden valt vaak veel meer water dan landinwaarts in de herfst. De Noordzee is hierbij nog een extra trigger voor de buienvorming, zeker met een vrij westelijke aanvoer in het weekend. In combinatie met een afkoelende bovenlucht zorgt het lauwe water van de zee dan voor extra actieve buienlijnen in die gebieden met name grenzend aan het water.

De temperaturen zijn niet bepaald interessant te noemen, maar zijn weinig voorbeeldig. Het is tijdens een actieve bui (kans op hagel later) eerder richting de 10 graden dan rond 14.

In het weekend is er ook nog kans op onweer met een nog wat dalende bovenluchtwaarde.

Gedurende de nachten kan het, mits het helder en stil wordt, flink afkoelen in de van origine polaire luchtsoort. In zo’n nacht kan het kwik even terugvloeien naar 7 graden vijf kilometer het land op. Nachtvorst is nog niet te verwachten tot tenminste medio nieuwe week.

Er is kans op een lichte weersverbetering richting half oktober als we een hogedrukgebied zien naderen vanuit het westen. Het is nog wel even de vraag of dit hoog serieus kan postvatten en als afzonderlijk mooiweergebied kan gaan fungeren rond medio oktober. Als de atmosfeer toch te veel doorstroomd blijft, wordt het te vormen hogedrukgebied als het ware opgeblazen.

Prognoses voor de middellange termijn laten een overwegend te nat weerbeeld zien tot na half oktober. Ook blijft het te koel voor de tijd van het jaar in de Benelux aldus de prognose van het Europese hoofdweermodel. De kans op een mooie indian summer lijkt dus erg klein te zijn de komende twee tot drie weken op de Eilanden.

Marc Putto