Wilde tijm (Foto: Stichting Duinbehoud)
Wilde tijm (Foto: Stichting Duinbehoud)

Ruiken en proeven in de natuur

Voor het maken van een lekkere salade kun je rucola gebruiken. De smaak van rucola is pittig en een beetje bitter. In de duinen vind je een plant die er heel veel op lijkt: de zandkool. Je vind de zandkool met zijn gele bloemetjes vaak langs de boulevards en wandelpaden in de duinen. Je kunt er rustig een blaadje van plukken en proeven.

Look wordt door kenners meteen geassocieerd met de geur van uien. In de duinen komen we verschillende plantensoorten tegen uit de familie van uien. Wrijf een blaadje fijn en je ruikt meteen de uienlucht. Bekend van de landgoederen is daslook, maar de meest gekweekte soort voor gebruik in de keuken is bieslook.

Watermunt is in de duinen duidelijk te herkennen aan de paarse bloemen in bolvormige hoofdjes en een heerlijke geur van verse munt. De gekweekte soorten worden gebruikt voor het zetten van thee of als smaakmaker in de couscous.

De wilde peen is familie van de schermbloemige. De bladeren ruiken naar worteltjes. De familie van de schermbloemige kent vele soorten die we tegen komen in de keuken en gebruiken als smaakmaker. Voorbeelden zijn koriander, karwij, dille, kervel, peterselie, pastinaak en venkel.

Voor het ontdekken van wilde tijm in de duinen moet je goede ogen hebben. Het is een klein plantje met paarse bloemetjes. Als je een blaadje fijn wrijft dan ruik je een heerlijke pizza die net uit de oven komt.

Nu is het niet de bedoeling om deze wilde planten te plukken en er een lekkere maaltijd van te bereiden. Wat je wel kunt doen als je door het duin wandelt, is af en toe een blaadje plukken en eraan ruiken of proeven. Smaakt het? En, na het proeven het blaadje weer uitspugen. Dan wordt je niet ziek als je per ongeluk het verkeerde blaadje hebt geplukt.

Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie: www.duinbehoud.nl.

Dit artikel is het derde artikel in een serie van 10 artikelen. Het artikel maakt deel uit van de campagne van de Stichting Duinbehoud om bezoekers van het kustgebied te informeren over natuur en gezondheid. Via deze artikelen van Duinbehoud worden bezoekers geïnformeerd over gezond wandelen in de natuur, over geneeskrachtige kruiden, over eetbare planten en over de positieve effecten van een wandeling door de duinen voor de lichamelijke conditie en de mentale gezondheid.

Watermunt (Foto: Stichting Duinbehoud)