Webinar Paulina.nu over toekomst ouderenzorg

Paulina.nu is een initiatief dat de zorg wil verbeteren en Goeree-Overflakkee op de kaart zetten als het gezondheidseiland van Nederland. Betrokken zijn zorgverleners en -instellingen, waaronder CuraMare, en onder andere zorgverzekeraar CZ en de gemeente. De naam van het initiatief is ontleend aan de vrouw die een kleine eeuw geleden het ziekenhuis in Dirksland mogelijk maakte met haar legaat: Paulina van Weel.

Wat Paulina.nu concreet doet is nog niet algemeen bekend. Dat komt omdat de werkzaamheden zich veelal achter de schermen afspelen en mede bestaan uit het leggen van verbindingen. Toch zijn er al projecten van de grond gekomen. Zoals een cursus valpreventie en een betere begeleiding van mensen die inhalatiemedicatie gebruiken. Ook is het dankzij Paulina.nu mogelijk om de resultaten van een fietsproef in het ziekenhuis te bespreken met de huisarts in plaats van met de cardioloog. Dat scheelt veel reiskilometers. Vierhonderd patiënten hebben al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

In de toekomst zijn er initiatieven van Paulina.nu te verwachten op het gebied van de bekostiging van geboortezorg – in januari 2021 start een pilot – en respijtzorg die zich richt op het ontlaten van mantelzorgers.

Op korte termijn komt Paulina.nu met een digitaal ‘congres’ over toekomstbestendig leven voor ouderen op Goeree-Overflakkee. Tijdens dit webinar laten diverse sprekers hun licht schijnen over dit thema. Denk aan vertegenwoordigers van het ministerie, de gemeente, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Het webinar vindt plaats op 28 november.

Zorghotel

De dorpsraad van Dirksland kreeg dit allemaal te horen tijdens de vergadering op dinsdag 6 oktober. De vraag kwam op of er ook aandacht is voor het realiseren van een zorghotel. “Op Goeree-Overflakkee missen we een zorghotel. Bedden in zo’n voorziening zijn goedkoper dan bedden in een ziekenhuis”, zei dorpsraadslid Peter Keuker. Ook klonk het gerucht dat woonzorgcentrum Geldershof in Dirksland mogelijk de bestemming van zorghotel krijgt. Het complex is overbodig als de nieuwe woon-zorglocatie in Dirksland in gebruik is genomen.

Eenzaamheid

Mogelijk kan Paulina.nu ook een rol spelen bij het verminderen van de eenzaamheid, vindt Jan Leenders, voorzitter van de dorpsraad Dirksland. De eenzaamheid is ook op Goeree-Overflakkee niet gering. De cijfers op het eiland wijken niet af van de landelijke percentages: 40 procent van de mensen voelt zich af en toe eenzaam en 10 procent heeft last van ‘chronische eenzaamheid’. Daarbij gaat het niet alleen om ouderen.

In Dirksland was een koffieochtend in de Reginahof, maar daar is na het vertrek van zorgorganisatie Careyn een einde aan gekomen. Er zijn nieuwe initiatieven voor ontmoeting in de maak. Wat lastig blijft is om de doelgroep eenzamen in beeld te krijgen en om deze te activeren. Naast het mobiliseren van voldoende vrijwilligers voor de begeleiding en – in de huidige omstandigheden – het omgaan met de beperkende coronaregels.