De oude boerderij Welgelegen (Archieffoto: Wim van Vossen).
De oude boerderij Welgelegen (Archieffoto: Wim van Vossen).

Raad van State keurt verlaagd bouwplan Ouddorp alsnog goed

De Raad van State keurde dat besluit afgelopen woensdag in een einduitspraak alsnog geheel goed. Door de maximale bouwhoogte van zes aan de Havenweg geplande woningen te verlagen van 11 naar 9,5 meter, past de nieuwbouw beter in de historische dorpslintstructuur langs de Havenweg. Na bezwaren van omwonenden over het nieuwbouwproject droeg de hoogste bestuursrechter de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee eind januari van dit jaar op om het bouwplan aan te passen, zodat het beter bij de al bestaande bebouwing in de buurt past. Door er anderhalve meter af te halen en de goothoogte te verlagen van 6 naar 4,5 meter, past de nieuwbouw volgens het bestuursrechtscollege beter bij het historische lint.

De bezwaarmakers waren het niet eens met het reparatiebesluit en vinden de nieuwbouw nog steeds niet passen bij de omliggende bebouwing. Zij menen dat de nieuwbouw nog steeds niet voldoet aan het gemeentelijke dorpslintbeleid, waarbij de lintbebouwing langs de Wittestraat-Havenweg aan de achterzijde direct moet aansluiten op het open achterland. De nieuwbouw aan de Havenweg grenst aan de achterzijde evenwel aan achtergelegen woningen. De Raad tilt daar niet zo zwaar aan, omdat het langs de Wittestraat en Havenweg niet ongebruikelijk is dat er bebouwing achter het lint ligt.

Door de uitspraak kan Woonwens Wonen acht grondgebonden woningen en 10 appartementswoningen aan de Havenweg en Hazersweg bouwen. Die zijn gepland op het terrein van een monumentaal boerderijcomplex. Volgens de ontwikkelaar en de gemeente Goeree-Overflakkee passen de woningen prima bij de boerderij en in de omgeving. Bovendien zou er enorme belangstelling voor de woningen bestaan.