Gemeente kan uitwassen van toeristische verhuur aanpakken

Het wetsvoorstel dat deze week na de Tweede Kamer nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen biedt de gemeente(n) de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is blij dat gemeenten verdringing op de woningmarkt en overlast in buurten vanaf januari 2021 aan kunnen pakken.

Registratieplicht

Het wetsvoorstel regelt dat gemeenten verhuurders die hun woning aan toeristen verhuren, kan verplichten om een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet de verhuurder vermelden bij elke advertentie op platforms zoals AirBnB, Booking.com en Expedia. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen. Eerst moet de gemeente de registratieplicht hebben ingevoerd zodat zij meer inzicht krijgen. Vervolgens kan de gemeenteraad bepalen dat een woonruimte een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch verhuurd mag worden om de druk op de woningmarkt te verminderen of de leefbaarheid te bevorderen. Daarbij kan een meldplicht per verhuring ingesteld worden. In uitzonderlijke situaties kan een gemeente een vergunningplicht invoeren waarbij het niet is uitgesloten dat er een beperking kan zijn op de afgifte daarvan.

Verhuurverbod

Signaleert de gemeente dat het maximaal aantal dagen is bereikt of overschreden, dan kan de gemeenten het verhuurplatform verzoeken de woning op - niet te boeken - zetten. Ook is het mogelijk een verhuurverbod op te leggen als aanbieders de regels herhaaldelijk overtreden. De meer directe verplichting voor platforms om alleen advertenties te publiceren die zijn voorzien van een registratienummer moet eerst door de Europese Commissie worden getoetst voordat dit onderdeel van de wet inwerking kan treden. Woonfraude zoals de illegale onderhuur van een sociale huurwoning wordt aangepakt door de boete te verviervoudigen. De maximale bestuurlijke boete bedraagt straks 87.000 euro als de aanbieder meerdere keren de fout ingaat. Het stelselmatig overtreden van de regels wordt hiermee hard aangepakt.

De gemeente Goeree-Overflakkee komt volgende week met een inhoudelijk reactie op deze nieuwe wet.