Ethiek: Leiderschap

Als we goed lezen dan valt op dat de omstandigheden destijds buitengewoon moeilijk waren. Het leek erop dat Farao een waar slagveld zou aanrichten onder het volk van Israël. Mozes mag echter weten dat de Heere regeert en hij wijst ook op Gods almacht. Nadat de wolkkolom achter het volk is gegaan, maakt God een pad door de zee. Biddend heeft Mozes daar gestaan en zo baande de Heere een weg door de zee. God baande door de woeste baren en brede stromen ons een pad. Zo doen we er goed aan om ook vandaag de dag ons te laten leiden door Gods Woord. Ook anno 2020 in de huidige coronatijd heeft Gods Woord ons veel te zeggen. Laten we onze kracht zoeken in kerk en school bij de Engel Gods. Christus waakt ook vandaag over Zijn gemeente.

Daarna mocht ik luisteren naar een heel boeiend verhaal van een bekend bestuurskundige. Hij bekeek de huidige crisis vanuit bestuurlijk perspectief. Ook adviseerde hij belangrijke mensen en organisaties die vandaag de dag leiding geven aan de bestrijding van het coronavirus. Verschillende zaken vielen mij op in zijn inleiding. In de eerste plaats maakte hij een relativering omdat er in het verleden wel ernstiger zaken hebben gespeeld. Wie enigszins bekend is met de geschiedenis, weet van pest en cholera-epidemieën. In de 19e eeuw waren dat verschrikkelijke ontwikkelingen. Het was toen vele malen ernstiger dan vandaag de dag. Een dergelijke verwijzing naar de geschiedenis lost niets op, maar het maakt ook de huidige problemen relatief.

Daarnaast wees hij op luisteren. Een goede leider probeert goed waar te nemen wat er gaande is in de samenleving en in de organisatie. We kunnen bijvoorbeeld wetenschappelijk of inhoudelijk het grootste gelijk hebben van de wereld. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het ook verstandig is om te doen. Mensen hebben te maken met bijvoorbeeld angst. En in die angst gaat het niet om rationele argumenten over bijvoorbeeld het nut van mondkapjes, maar het gaat meer om geruststelling en meelevend handelen. Wat dat betreft is ook het gevoel van veiligheid soms belangrijk. En in dat opzicht kan het nuttig zijn om paniek te voorkomen.

Verder wees hij ook op communicatie. Het blijkt dat duidelijke communicatie van levensbelang is om mensen mee te krijgen. Ook is het heel belangrijk om mensen te bereiken. We kunnen vaak over de hoofden en harten van mensen heen praten, maar dan bereiken we het doel niet. Vooral in een crisissituatie is communicatie een heel belangrijke gedachte. Er moet helder en duidelijk worden gesproken. Wat dat betreft is het wel jammer dat in de huidige tijd het beleid wat verbrokkeld overkomt. De regio schijnt meer te moeten doen, maar zonder duidelijke landelijke richtlijn leidt dat alleen maar tot verwarring. De ene burgemeester zegt dit en de ander weer iets anders. Het wordt allemaal nog weer lastiger als in het ene gebied weer andere regels gaan gelden dan in andere gebieden, zonder dat daar goede redenen voor zijn. Kortom, de huidige omstandigheden vragen om een heldere koers. Daar was wel sprake van maar het lijkt op dit moment wat minder. We dachten allemaal dat we in juni rustig wat op vakantie zouden gaan. Helaas was het virus niet op vakantie gegaan en daarom diende het zich weer in volle kracht aan. Goed leiderschap kan dan tot zegen zijn. Leiderschap bij de gratie Gods.