Henk Brinkman heeft afscheid genomen van Sjaloom Zorg (Foto: Adri van der Laan).
Henk Brinkman heeft afscheid genomen van Sjaloom Zorg (Foto: Adri van der Laan).

“Overzichtelijk houden van de organisatie was wel een uitdaging”

Henk Brinkman kijkt met veel voldoening en dankbaarheid terug op zijn periode bij Sjaloom Zorg. In het hoofdkantoor van Stichting Sjaloom Zorg vertelt hij over zijn aantreden bij de organisatie. Dit was in de tijd dat deze interkerkelijke Stichting een aantal woonvormen (Salem, Sjaloom, Molenzicht en Refugium) exploiteerde. Hij startte zijn werkzaamheden op 1 januari 2002 en volgde zijn voorganger Cor Besuijen op, die in de zomer van dat zelfde jaar afscheid nam.

Brinkman herinnert zich nog zijn eerste werkdag. “Het hoofdkantoor was gevestigd in een klein woninkje in Sommelsdijk achter Refugium en behoorde tot de vroegere boerderij van Mijs. Er moest eerst plaats voor me worden gemaakt, want het kantoortje was te klein voor Cor, zijn secretaresse Marleen Quist en mij. Op de bovenverdieping tegenover een bedstee werd een werkplek gecreëerd. Heel eenvoudig een tafel, een stoel en IC automatisering uit Dirksland zorgde dat er een computer werd geïnstalleerd. Dit was wennen voor hem, hij kwam uit een veel grotere organisatie, ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom. De kantoorfaciliteiten daar waren ruimschoots aanwezig, maar hij was er tevreden mee.

Sjaloom Zorg is haar organisatie gestart in februari 1964. In die tijd was er grote behoefte aan gezinsvervangende huizen, “want als jongeren op hun achttiende van de toenmalige BLO kwamen, was er voor hen geen andere opvangmogelijkheid dan thuis”. Sinds zijn aantreden zijn verschillende woonvoorzieningen ontwikkeld op het eiland. Nieuwe woonvormen (op Goeree-Overflakkee) werden in een rap tempo geopend, te weten Elkersweide, Mauritshof, Willemshof, Vollenhoven, De Westplaat en De Vijver. De huizen Sjaloom, Refugium en Salem waren eigendom van de Stichting. Deze werden verkocht aan de woningbouwcorporaties, gerenoveerd en terug gehuurd. In 2004 vond een gebiedsuitbreiding plaats naar Zeeland en wel naar het eiland Tholen. Zeeland breed (Kapelle Biezelinge – Zierikzee – Haamstede – Souburg – Wmo zorg, o.a. gemeente Middelburg en Veere) is Sjaloom nu geen onbekende meer, behalve Zeeuws Vlaanderen, daar zal de organisatie niet actief gaan worden, gezien de geografische ligging. Naast de woonfuncties is Sjaloom actief in ambulante begeleiding (begeleiding bij de cliënten veelal thuis) en het geven van begeleiding in diverse dagcentra verdeeld over Flakkee, Zeeland en in West Brabant.

Het is altijd zijn streven geweest om de organisatie overzichtelijk te houden, vandaar de bewuste keuze om de organisatie “plat” in te richten. Brinkman is wars van het “inbouwen” van managementlagen binnen de zorg. Zijn motto is: “De handen horen aan het bed en niet in een kantoor”. Ook hier ben je gebonden aan wettelijke kaders. De indicaties (Wlz) en de beschikkingen van de Wmo bepalen uiteindelijk hoeveel personeel er kan worden ingezet. Hij vindt het zeer begrijpelijk dat daar vaak een spanningsveld wordt ervaren tussen de medewerkers die de zorg verlenen en degenen die verantwoordelijk zijn voor de personele inzet. Dit is ondanks de groei volgens Brinkman goed gelukt. “Maar het was wel een uitdaging”. Het is voor hem moeilijk te verkroppen dat de Haagse overheid te weinig oog heeft voor het aanpassen (verhoging) van de budgetten in de gehandicaptenzorg. Terecht dat de collega’s in de ouderenzorg budgetverruiming hebben gekregen, dit is echter ook noodzakelijk voor de gehandicaptenzorg.

CuraMare

Hoewel Sjaloom Zorg een zelfstandige organisatie is, werkt men nauw samen met CuraMare. Deze samenwerking – sinds 2006 op het gebied van zorg en sinds 2009 koopt Sjaloom de ondersteunende functies in bij de Stichting Ondersteunende Diensten van CuraMare – heeft er voor gezorgd dat een relatief kleine organisatie als Sjaloom efficiënt kon blijven werken. De SOD van CuraMare fungeert als Share Service Centrum. Dit is een unieke combi binnen de gehandicaptenzorg. Meeliften in een groter geheel van een grote organisatie heeft aangetoond dat dit vele voordelen oplevert.

Bestenwaerd

De samenwerking met CuraMare zal nog verder gestalte krijgen als het in aanbouw zijnde Bestenwaerd in Dirksland zal zijn gerealiseerd. In dit complex krijgt Sjaloom Zorg 52 appartementen voor mensen met een beperking. “Ik weet niet hoe het in de toekomst zal zijn, maar wij hebben intensief samengewerkt en daardoor veel efficiëntie verkregen. En we versterken elkaar. Maar van een fusie is nooit sprake geweest”. Hij wijst op het logische van deze samenwerking, omdat CuraMare letterlijk en figuurlijk heel dichtbij zit. “Dan ligt dit meer voor de hand dan nauw samenwerken met een landelijke organisatie zoals bijvoorbeeld Philadelphia Zorg”.

Als de afscheidnemend bestuurder terugkijkt op zijn loopbaan bij Sjaloom Zorg, is de ontwikkeling van Bestenwaerd wel één van de mooiste projecten geweest, maar wel een complexe. Als volgend jaar dit pand haar deuren opent, is het complexe vaak snel vergeten.

Groter worden

Zijn er nog dingen die Henk Brinkman graag anders had gezien of die hij graag nog onder zijn leiding gerealiseerd zou hebben gezien? Zo vroegen we hem. “Sjaloom Zorg is in de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Naast locaties op Goeree-Overflakkee hebben we projecten in Schouwen-Duiveland, Tholen en Noord-Beveland. Graag had ik nog gezien dat we onze activiteiten hadden uitgebreid richting de Hoeksche Waard en Voorne Putten. Persoonlijk denk ik dat Sjaloom Zorg nog meer zou moeten groeien, want we hebben voor de toekomst een stevig fundament nodig”. Door allerlei oorzaken is dit tot op heden niet gelukt.

Hoewel de afscheidnemend directeur een optimistisch mens is, heeft hij toch zorgen voor de toekomst van de gezondheidszorg op financieel gebied. “De vele veranderingen hebben veel geld gekost en het landelijk zorgbudget groeit nog steeds door”. Eens zullen in de zorg financiële keuzes gemaakt moeten worden. Wat valt er wel en niet binnen de zorgfinanciering, wat doen we wel en niet aan behandeling dan wel verrichtingen. Dit zal de nodige ophef geven binnen de politiek, maar dat het binnen 5 á 10 jaar anders hierin gaat worden, staat voor hem als een “paal boven water."

Corona

Natuurlijk ging het rondwaren van het coronavirus ook Sjaloom Zorg niet voorbij. Het was een hectische tijd, geeft Brinkman aan. “We hebben al heel vroeg een taskforce corona ingesteld. We hebben we nooit gebrek gehad aan PBM materialen." Wel maakt hij zich zorgen voor de komst van een eventuele ‘tweede pandemiegolf’. Hij vreest dat er in de mentale weerbaarheid van mensen ver de rek uit is, zo ook in de discipline voor het volgen van voorschriften. "Wij kennen het fenomeen van een langdurige pandemie als corona niet. Intern heb ik het vaak gezegd: "Het voelt als overleven en realistisch denken."

Werk

Dat Henk Brinkman afscheid neemt van Sjaloom Zorg, betekent niet dat hij nu met de handen over elkaar thuis gaat zitten. Hij is sinds oktober 2018 manager van een huisartsenpraktijk in Sint Maartensdijk – Poortvliet en Stavenisse en gaat advieswerk doen binnen de zorg, waardoor hij ook ‘straks’ nog wel vijf dagen per week aan het werk is. Daarnaast zal hij ongetwijfeld wat meer tijd kunnen besteden aan zijn hobby’s, voorzitterschap van voetbalvereniging WHS in Sint Annaland en wandelen.