Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Lokaal gevangen vis op het menu

OUDDORP - Ruim honderd belangstellenden en gasten hadden zaterdagavond de uitnodiging aanvaard voor een nazomerse barbecue met lokaal gevangen vis, flyshootvis om precies te zijn, in Beachclub t'Gorsje in Ouddorp. Een bijeenkomst dus met een duidelijk thema. Goereese en Stellendamse flyshootvissers willen hun vis meer op de kaart zetten onder het kwaliteitsmerk Flyshoot Quality met als doel visliefhebbers kennis te laten maken met onder andere mul, rode poon en inktvis. Lokale producten waar men ook lokaal van moet kunnen genieten en trots op kan zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Initiatiefneemster Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends uit Goedereede had samen met de vissers, visgroothandel Schmidt Zeevis Rotterdam en Beachclub 't Gorsje in Ouddorp het idee voor deze barbecue met vis uitgewerkt tot een culinair strandfeest met inbreng van topkok Herman den Blijker. Ook Wil van Merkensteijn (Schmidt Zeevis) verleende graag zijn medewerking. " Vissers brengen steeds vaker duurzaam gevangen vis aan land. Poon, mul en inktvis. Super gezond. Uitmuntende kwaliteit. Prachtige producten. Noordzeevangsten. En toch staat het in eigen regio en ook landelijk nauwelijks op de kaart. Onbekendheid. Verse inktvis eet je echt niet alleen op vakantie in zuidelijke landen. Wij moeten - met marketing en bijvoorbeeld een barbecue-avond zoals hier in Ouddorp - er voor zorgen dat de Noordzeevangsten niet per definitie direct als exportproduct worden gezien", zegt Van Merkensteijn.

Samenwerking

De samenwerking tussen de vissersschepen GO1 (Wouter Adriaantje), SL9 (Johanna), SL27 (Johannes) en UK153 (Lub Senior) leidde tot het kwaliteitslabel Flyshoot Quality. Schipper en bemanning werken samen met kennisinstituten, handel en collega's. Zij delen kennis en ervaring met elkaar met als doel een economisch en ecologisch verantwoorde visserij te ontwikkelen voor nu en voor volgende generaties vissers. Flyshoot is het sleutelwoord in duurzaam vissen.

Techniek

Het is een oude vistechniek waarbij een zeedeel wordt afgezet met een zegentouw waaraan een net vastzit. Grote vissen blijven voor het zegentouw uitzwemmen en worden pas bij het naderen van het schip en het binnenhalen naar de netopening gedreven. Ondermaatse vis kan vrijuit gaan. Deze langzame vistechniek geeft onbeschadigde vis. Exploitatief met aanzienlijk minder brandstof. Ecologisch en economisch stellen vissers en handel. Flyshootvissers vangen voornamelijk mul, rode poon en inktvis. In het seizoen en / of binnen de wettelijke vangstrechten ook makreel, zeebaars en wijting.

Informeel

Het was een avond van en voor echte visliefhebbers. Producten van dichtbij. Op het menu dan ook flyshootvis van genoemde vier schepen, Stellendamse garnalen (Van Seters Zeevisbedrijf), frites (Westhoeve Potatoes) en geitenkaas (De Mekkerstee). Een bijeenkomst in het teken van genieten van heerlijk bereide seizoenvis met een duidelijke herkomst. Vis met een verhaal. Voor de deelnemers onder wie de vroegere atlete Nellie Coomans 'een place to be'. Ik ben dol op vis, zegt Nellie. En kom zeker ook graag hier in de Beachclub omdat eigenaar Henk v.d.Kruk destijds mijn coach was.Tenslotte Herman den Blijker: "Met deze duurzame flyshoottechniek moeten we de Noordzeevangsten voor consumptie veel meer in eigen gebied houden. Er is vis genoeg in de Noordzee. We hebben de mul bijna voor het opscheppen".