Inzet op meer bomen en groen op eiland

Hoewel eind november 2019 een motie van de PvdA-fractie door de gemeenteraad werd verworpen waarin werd gevraagd aan het college een bomenactieplan te presenteren met als uitgangspunt 1 boom per hectare (oftewel 26.000 bomen), wordt toch ingezet op meer bomen en groen op het eiland.

Door Jaap Ruizeveld

In een raadsbrief stelt het college dat er contacten zijn gelegd met natuurorganisaties en het waterschap en dat onderzocht wordt of het planten van bomen en de aanleg van een monumentenbos gecombineerd kunnen worden met andere plannen. Door de coronacrisis zijn de besprekingen vertraagd.

Bij het definitieve ontwerp van het Vliedpark kunnen herinnerings- en/of monumentenbomen deel uitmaken van de groeninrichting. Naast het spelen, sporten en ontmoeten blijft er voldoende ruimte over om hier invulling aan te geven. Met de partners en stakeholders in de keten wordt dit bekeken om er de juiste invulling aan te geven. In het kader van het extra bomen planten is er elders al de ‘bomenprikker’ geïntroduceerd. Men kan hiermee aangeven waar er nog bomen zouden kunnen worden geplant in de openbare ruimte. Daarna wordt er gekeken of het daadwerkelijk op die plek kan. Binnen de gemeente wordt bezien op welke wijze inwoners hierbij betrokken kunnen worden. Het groener maken van eigen tuinen is ook een belangrijk item.