Werk aan de winkel om startnotitie naar Sportbeleidsnota te brengen

Fracties misten visie en ambities. Er zou niets te kiezen zijn. Zonder deze insteek is het moeilijk om tot een uitvoeringsprogramma te komen. Er moeten keuzes kunnen worden gemaakt voor een brede afspiegeling in de samenleving. PvdA (’t Hoen) was niet overtuigd over de aanpak die de portefeuillehouder aangaf. "Dit is hap/snap, wij zijn niet overtuigd. Waaraan worden zaken getoetst?" Van der Meer (EVV) hekelde de lange tijdsduur in deze aanloop naar sportbeleid. Er is tot nu toe weinig van de grond gekomen. Huising (CDA) gaf aan de startnotitie te zien als een tussenstap naar het sportbeleid. "Wij hebben niet gevraagd om een startnotitie, maar vorig jaar een motie ingediend om snel tot sportbeleid te komen. Nu ligt er na 10 maanden dit document waarin programmalijnen worden beschreven. Maar daarbij is er geen uitgangspunt uitgewerkt tot een concrete ambitie. Het moet toch de opmaat zijn naar een sportakkoord. Kom in het sport en beweegbeleid met ambities waar we energie van krijgen."

Door Jaap Ruizeveld

Huising herhaalde een eerder verzoek om kinderen voorrang te geven als het gaat om de inrichting van de buitenruimte. "Je kunt bij inactiviteit en overgewicht niet alleen de spelcomputer de schuld geven." Vreugde (Vol Vreugde) miste uitwerkingen en pleitte voor het openstellen van schoolpleinen om sporten te beoefenen. Dit laatste punt was ook een suggestie van de ChristenUnie (Van den Berg). De fractie vond de notitie een mooie aanzet om het sporten en bewegen op ons eiland een flinke impuls te geven. "Jammer dat de plannen nog niet heel concreet zijn. Goed dat er veel aandacht komt voor groepen die nog minder kunnen of willen deelnemen aan sporten. Bewegen is niet alleen heel gezond, maar juist ook de contacten die tijdens het sporten worden gelegd kunnen het welzijn van mensen verhogen." De fractie hoopt dat het ook snel mogelijk gemaakt zal worden dat kinderen vanuit het kindpakket hun zwemdiploma kunnen halen.

Meer concreet maken

Nijssen (VVD) noemde het bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl cruciaal. VKGO (Van den Nieuwendijk) drong aan op support voor een brede participatie van jongeren en ouderen. Breederveld (SGP) sprak van goede uitgangspositie. "Het mag wel wat concreter om jongeren maar zeker ook ouderen op een (gezond) gewicht te krijgen en daarmee overgewicht te bestrijden." Evenals de CU-fractie drong ook de SGP aan dat ingezet wordt om de jeugd lekker in beweging te krijgen en ver weg te houden van drugs en alcohol. Voor wethouder Bruggeman is er werk aan de winkel.