Met APV Goeree-Overflakkee 2020 aansluiten op wensen samenleving

De APV is tot stand gekomen na zorgvuldige afweging van suggesties, vragen en opmerkingen vanuit het bestuur, de burger, de politiek en de ambtelijke organisatie. In het document zijn, ten opzichte van de verordening 2016, wijzigingen opgenomen die o.a. betrekking hebben op venten, paracommercie, uitritten en voorwerpen op of aan de weg. Voor wat dit laatste onderwerp betreft wordt voorgesteld een vergunningstelsel in te voeren. Het college kan hier overigens nog nadere regels stellen. Vooral over plaatsing van driehoeksborden werden vragen gesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Er is een aanpassing bij het strandbeleid. Het is verboden om met paarden en niet aangelijnde honden in het badseizoen op het strand te komen tussen 10.00 en 19.00 uur. Bij het onderdeel evenementenvergunning zijn nieuw de regels bij vechtsporten. De burgemeester kan evenementen aanwijzen waarvoor geen vergunning - of meldingsplicht geldt, dit kan volgens de VNG-modelverordening (lid 7) niet voor vechtsporten of gala’s.

Er is op dit moment veel te doen over de sluitingstijd (23.45 uur) van terrassen. Ondernemers - over het hele eiland verspreid - vinden dit te vroeg en zien graag een verruiming van de sluitingstijd naar 01:00 uur. Er zijn in de gemeente veel horecazaken met grote terrassen, maar daar is weinig ruimte binnen. Zeker nu, tijdens de pandemie, wordt het als belastend en beperkend ervaren dat terrassen niet mogen worden geëxploiteerd na 23.45 uur.

Pilot gestart

Vanwege de beperkingen in de corona-noodverordeningen is het immers nog maar zeer beperkt mogelijk om binnen te exploiteren. Koninklijk Horeca Nederland pleit daarom voor een verruiming van de sluitingstijden van het terras naar minimaal 01:00 uur. In het begin van het zomerseizoen waren er openbare ordeproblemen toen de terrassen werden ontruimd om 23.30 uur. Ook was er onrust in de omgeving rondom de horeca. In het coalitieakkoord is opgenomen dat de overlast bij uitgaansgelegenheden moet worden aangepakt. Daarom heeft de burgemeester, in overleg met het college en de stuurgroep, een pilot gestart waarbij de sluitingstijden van de terrassen is verruimd tot 01.00 uur. Deze pilot is zowel voor de gemeente, de politie, als de ondernemers goed bevallen en om die reden wordt dan ook voorgesteld de sluitingstijden van de terrassen te verruimen van 23.45 uur naar 01.00 uur. Dit is niet in strijd met de afspraken in de nota zondagsrust. De APV wordt in oktober voor vaststelling aangeboden. In de nabije toekomst wordt de inhoud van de APV versmald met de komst van de omgevingswet.