Afbeelding
Foto:

Column opinie: Steeds minder mensen leven in de vorige eeuw

In debatten en opiniestukken hoor je ze regelmatig voorbijkomen, maar dan blijft het vaak vaag. Dat is ook logisch. Want christenen zelf zijn heel verdeeld. Over een thema als abortus zullen de meeste christenen wel ongeveer hetzelfde denken, maar als het gaat om thema’s als homoseksualiteit, zondagsrust en vluchtelingen lopen de meningen weer heel sterk uiteen. Al is er wel een gemeenschappelijke waardebasis: het liefhebben van God met je hele hart en je naaste als jezelf. Hoe dat concreet vertaald wordt, verschilt dan weer per persoon.

In de 19e eeuw was vrijwel heel Nederland christelijk, waarvan meer dan de helft protestants. Inmiddels is dit behoorlijk veranderd. Volgens het CBS gaf in 2017 iets minder dan de helft van de bevolking van 15 jaar of ouder aan tot een religieuze groep te behoren. Dus meer dan de helft van de Nederlanders is niet gelovig, wat maakt dat christenen een minderheid zijn. Dat is te merken: standpunten die vroeger half Nederland deelde, worden nu als achterhaald, idioot en hypocriet neergezet. Ben je vóór het leven en daarmee tegen abortus, dan leef je een eeuw te laat. Geloof je in een zesdaagse schepping, hoor je niet thuis op de universiteit. Voor je het weet ben je een religieus gekkie.

Als je het nieuws een beetje volgt, ziet het er niet naar uit dat het er in de toekomst makkelijker op gaat worden. Welkom in de strijd!