De brandweer moet er regelmatig aan te pas komen om de huizen leeg te pompen.
De brandweer moet er regelmatig aan te pas komen om de huizen leeg te pompen.

Bewoners Westelijke Achterweg na artikel Eilanden-Nieuws voorzichtig positief: “Er gebeurt weer wat!’’

MIDDELHARNIS – Een tijd terug verscheen er in deze krant een artikel met daarin het verhaal van bewoners van de Westelijke Achterweg in Middelharnis. Al jaren hebben zij bij heftige regenval wateroverlast, waarbij hun huis meerdere keren blank heeft gestaan. Via het artikel kwamen de huidige bewoners in contact met mensen die er eerder gewoond hebben. Het probleem blijkt al sinds 1991 te spelen. Maar er is nu weer een nieuwe stip op de horizon.

Door Erwin Guijt

De gemeente heeft inmiddels de bewoners van de Westelijke Achterweg gesproken en een brief verstuurd, die ook het Eilanden-Nieuws heeft ontvangen. Allereerst betreurt de gemeente het dat er recent opnieuw een situatie heeft ervaren waarbij het bijna mis is gegaan. “Al geruime tijd zijn wij bekend met de situatie rondom de Westelijke Achterweg. Het probleem van wateroverlast wordt mede veroorzaakt doordat de Westelijke Achterweg één van de laagste punten is van het dorp. Bij hevige regenval stroomt het hemelwater vanuit de omliggende straten naar die straat toe."

Daarbij geeft de gemeente aan dat er al veel gedaan is om de problemen te verminderen. “De riolering in de Hoflaan en omgeving is vernieuwd, de riolering in de Stationsweg is vernieuwd en vergroot en de riolering in de Bernardlaan/Steneweg is eveneens vergroot en vernieuwd." Dit gaven de bewoners in het eerste interview ook al aan, maar volgens hen heeft dat geen merkbaar effect gehad. Volgens de gemeente is dat wel degelijk het geval. “Op basis van riolering technische berekeningen en monitoring van het rioolsysteem, zien wij dat de maatregelen wel degelijk bijdragen aan een vermindering van de overlast."

Honderd procent

Wel zal de Westelijke Achterweg altijd een kwetsbare locatie zijn. “Het risico op wateroverlast nu en in de toekomst is, hoe vervelend dat ook is, nooit honderd procent te voorkomen." Dat neemt echter niet weg dat de gemeente werkt aan verbetering van de riolering. De brief somt de verschillende huidige/toekomstige werkzaamheden op: werkzaamheden aan de rioleringen van de Koningin Julianaweg, Langeweg, Steneweg en de nieuwe beroepscampus. Al die zaken zouden bijdragen aan een vergroting van de berging en afvoer, en het ontlasten van het bestaande gemengde rioleringssysteem.

“Verder zijn ook werkzaamheden voorzien aan de riolering in de Westelijke Achterweg. De exacte details hiervan worden nog verder uitgewerkt, maar onze intentie is de werkzaamheden in 2022 gereed te hebben. Bij de voorbereiding van de werkzaamheden wordt u, als de situatie rondom het coronavirus dat toelaat, uitgenodigd om mee te denken in het ontwerpproces."

Extra uitleg

Naast de brief heeft deze krant nog enkele schriftelijke vragen gesteld over het proces ten aanzien van de inwoners. Het probleem speelt nu al enkele decennia. In hoeverre heeft dit de prioriteit gehad van de huidig verantwoordelijk SGP-wethouder Markwat? “De problematiek heeft de afgelopen tijd de benodigde en noodzakelijke prioriteit van college en wethouders gehad. De afgelopen jaren zijn er veel noodzakelijke rioolvervangingsprojecten uitgevoerd. We blijven vanzelfsprekend investeren in noodzakelijke projecten rond rioolvernieuwing en -vervanging."

Ten tweede gaven de bewoners in het initiële interview zich niet gehoord te voelen en met een kluitje in het riet gestuurd te zijn. Hoe kijkt de gemeente hiernaar? “We vinden het vervelend dat de bewoners het idee hebben gehad dat ze niet gehoord werden. Wij hebben als gemeente de afgelopen jaren veel gedaan om de problemen te verminderen, maar we moeten ook met elkaar erkennen dat de Westelijke Achterweg altijd een kwetsbare locatie zal zijn. We zijn nu constructief met elkaar in gesprek. We hebben op een aantal vlakken extra uitleg kunnen geven en zijn voornemens om dat te blijven doen, ook bij de concrete maatregelen die er op korte termijn verder getroffen gaan worden."

Eerlijke kans

Eilanden-Nieuws vroeg de bewoners naar hun reactie op de brief. Simon ter Beek: “We zijn voorzichtig positief. Het is weer onder de aandacht en er gebeurt weer wat. Bovendien is er inmiddels een nieuw aanspreekpunt op het gemeentehuis, die we een eerlijke kans willen geven. Natuurlijk zijn we pas echt blij als het is opgelost, maar we krijgen nu wel de indruk dat eraan gewerkt wordt. Ze zijn vanuit de gemeente recent ook al wezen kijken in de straat."

Zo ziet de Westelijke Achterweg er na heftige regenbuien uit.