Rabobank regioscan maakt duidelijk: Regio moet economische kansen zoeken en grijpen

Hoewel de economie niet echt is gegroeid of ingezakt, zijn de inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden wel tevreden over woning, inkomen en het subjectieve welzijn, oftewel levensgeluk. De cijfers liggen boven het landelijke gemiddelde. “Door de coronacrisis is de onzekerheid hierover wel gegroeid, behalve dan over het inkomen”, aldus Otto Raspe.

Er liggen volgens de econoom voldoende uitdagingen voor de regio. “De bevolkingsgroei op de Zuid-Hollandse eilanden gaat krimpen. We verwachten dat met name de jongeren (15-24 jaar) uit de regio wegtrekken en het aandeel ouderen groeit. Als dit verder doorwerkt, zullen er scherpe economische keuzes gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld op het gebied van voorzieningen.”

De grote kracht van de regio is dat je er heerlijk kunt wonen, terwijl je toch relatief dicht bij de stad woont. “Er is een bereikbaarheidsoffensief nodig om wonen op de eilanden nog aantrekkelijker te maken”, vindt Raspe. Ook is verder investeren in energietransitie volgens hem een goede stap. Ook die staat onder druk door corona, waardoor mensen minder snel investeren in het verduurzamen van hun woning. “De regio heeft nog altijd een grote ecologische voetafdruk”, aldus Raspe, waarbij aangetekend moet worden dat ook het havengebied bij deze cijfers is inbegrepen.

Het is tijd voor keuzes, aldus Raspe. “De regio heeft een unieke sub-urbane ligging, tussen de bedrijvigheid in Rotterdam en de rust en ruimte van Zeeland, maar is tegelijkertijd ook gevoeliger voor economische- en klimaatveranderingen.” De regio heeft tot nu toe te weinig geprofiteerd van de kansen die er volgens Raspe wel degelijk zijn. “Nu is het moment om daar goed over na te denken.”

Als voorbeeld noemt hij het triple helix model, waarmee onder meer de regio Eindhoven is uitgegroeid tot Brainport Eindhoven. “Philips was bijna failliet, DAF wás failliet, dus moest er iets gebeuren. Doordat bedrijfsleven, onderwijs en overheid de samenwerking zochten, is de regionale economie weer gaan groeien en is het een van de regio’s waar de grootste economische groei plaatsvindt, ondanks corona.” Op Goeree-Overflakkee is de Beroepscampus in aanbouw een vergelijkbaar voorbeeld. Het is de bedoeling dat daar de aansluiting met de arbeidsmarkt wordt versterkt door de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheden te intensiveren.

Directeur Caspert van der Wel besloot de digitale bijeenkomst met de wens dat de regioscan de opmaat is voor verdere versterking van de regio. “In plaats van de kikker in de pan moeten we weer de vis in het water zijn.”