Afbeelding

Neem en lees: ‘Ten dienste van het Woord’

In de kerk gaat het allereerst over het Woord van God. En die boodschap van het Woord moet getrouw verkondigd worden. Dat is de grondslag van de kerk, en die is het meest wezenlijk. Van daaruit zijn met name voor de jongeren van de gemeente ook de catechisatie en het onderwijs heel belangrijk.

Vanuit de grondslag van het Woord is er ook een orde in de kerk: hoe gaan de dingen eraan toe in de kerk, hoe wordt de kerk geregeerd? De kerkregering is van groot belang en heeft alles te maken met het gezag dat aan de Bijbel en aan Bijbelse normen en opvattingen wordt toegekend.

Zowel de Woordverkondiging en het onderwijzen vanuit de Schrift als de kerkregering vanuit ambtelijk gezag werkt de auteur uit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van het kerkelijk leven.

De omslag van dit boek is ontworpen door Arie van der Spek uit Nieuw-Beijerland. Het zijn twee fragmenten van de glazen in ‘De Kandelaar’, het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Nieuw-Beijerland. Arie van der Spek, die deze glazen heeft ontworpen, geeft een toelichting bij het geheel: ‘De gouden kandelaar, een beeld van de Kerk, zal blijven branden en licht verspreiden. De olie drupt van de olijftakken via een kruikje en pijpjes, voor het oog verborgen, in de lampen. Dit symboliseert het werk van de Heilige Geest. Het is een eenzijdig Godswerk, van boven naar beneden, er komt geen mensenhand aan te pas. Het is aardedonker, maar de kandelaar verspreidt een warm licht’.

Het Ten geleide is geschreven door de zoon van ds. Mulder, ds. G.W.S. Mulder, mede namens de redactiecommissie, bestaande uit de predikanten, J.M.D. de Heer en W. Silfhout en drs. J. Versloot.

In het kort vat hij het werk in de gemeenten samen als ook zijn werkzaamheden aan de Theologische School. Verder is gebruik gemaakt van een groot aantal lezingen en artikelen in diverse bladen. Het zou te ver voeren om het geheel van dit Ten geleide te bespreken, daarom een enkel citaat:

Onderwijsloopbaan

In de periode dat mijn vader in het onderwijs werkzaam was, werd het reformatorisch voortgezet onderwijs vormgegeven en uitgebouwd. Hij heeft dat van nabij meegemaakt, ook al omdat hij eind jaren zeventig de opdracht kreeg om aan de Driestar leiding geven aan het inrichten van een atheneumopleiding…

Al in deze tijd ervoer hij het als een voorrecht en een opdracht zich voor deze gezindte te mogen inzetten, juist vanwege het beginsel van Schrift en belijdenissen de noodzaak dat onze kinderen bij de oprechte beleving van dit erfgoed mogen worden opgevoed en gevormd.

Viermaal een geliefde gemeente

De roeping tot het predikambt gaf mijn vader aanvankelijk veel strijd. Maar de Heere maakte een vlak veld. Na zijn studie aan de Boezemsingel mocht hij een viertal gemeenten dienen: Capelle aan den IJssel-Middelwatering (1991-1999), Dordrecht (1999-2005), Krimpen aan den IJssel (2005-2013) en Tricht-Geldermalsen (sinds 26 juni 2013).

Docent en rector

Vanaf 2007 mocht hij lesgeven aan de Theologische School, eerst kerkgeschiedenis, later kerkrecht, dogmatiek en catechetiek. In 2013 ontving ds. P. Mulder de benoeming tot vast docent, wat in 2017 uitgebreid werd met het rectoraat.

Van nabij hebben wij als kinderen gezien welk vreugde en voldoening dit werk hem gaf. De liefde tot de kerk en de opgedane ervaring door de jaren heen kwamen samen in de vele ontmoetingen met studenten en ambtsbroeders uit het land. In dat alles woog hem de dienst aan het Woord. Zijn biddend uitzien is steeds geweest dat de Heere alle arbeid zou mogen zegenen om jongeren en ouderen te doen delen in het heil dat nooit vergaat.

Wat mag u verwachten in deze bundel?

De hoofdstukken 1 en 2 ‘Gedachten rondom de prediking’ en Dienaar des Woords’, zijn ontleend aan artikelen die geschreven zijn voor De Saambinder en voor Daniël. In hoofdstuk drie zijn artikelen en ook lezingen verwerkt die gehouden zijn voor bijeenkomsten van de Jeugdbond der Geref. Gemeenten. Hoofdstuk 4 is samengesteld uit lezingen die gehouden zijn voor werkers in het onderwijs en voor ouderavonden. De laatste drie hoofdstukken zijn van kerkordelijke aard, eerder verzorgd in de rubriek ‘In orde’, later ‘In goede orde’, in De Saambinder.

In het hoofdstuk: Een woord van afscheid, een broederlijke terugblik, geeft ds. J.M.D. de Heer een impressie van ds. P. Mulder. Hij doet dat aan de hand van drie kernwoorden, die op hem van toepassing zijn: Verbinden, dienen, leiden. Deze volgorde! Bij alle veranderingen op de Theologische School mocht ds. Mulder leidinggeven en zorgde bij alle veranderingen voor stabiliteit. Op een vriendelijke wijze gaf hij de laatste drie jaar als rector leiding aan de Theologische School. Dat maakte de sfeer aan de Boezemsingel aangenaam.

Een waardevolle uitgave voor allen die graag onderwijs ontvangen naar Schrift en Belijdenis.