Afbeelding

Opinie: Bijbelse overtuigingen steeds verder onder druk

Het meest recente voorbeeld is de actie van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Zij toonde weer eens haar brevet van onvermogen door, aangespoord door enkele linkse raadsleden, de verhuurder van het pand van de Hillsongkerk op het matje te roepen. De reden: men had van horen zeggen dat de pinksterkerk ‘intolerant was jegens homo’s’.

Je kunt vinden wat je wilt van de Hillsongkerk of de pinksterbeweging in het algemeen, maar feit is dat ook deze charismatische kerk het huwelijk tussen een man en een vrouw als een instelling van God ziet en seksualiteit daar thuishoort. Homoseksuele relaties worden afgewezen en homo’s mogen geen leidinggevende taken uitvoeren, maar mensen met een andere geaardheid zijn net zo welkom als hun heteroseksuele medechristenen. Er wordt niet opgeroepen tot geweld tegen homo’s, terwijl die suggestie wel werd gewekt.

Met deze visie op het huwelijk treedt de pinksterkerk in de voetsporen van de meeste kerken en had daarmee dus geen verrassing mogen zijn. Maar in plaats van zich te verdiepen in de visie van de kerk, verschuilde Halsema zich echter liever achter het nog altijd wijdverbreide vooroordeel dat homo’s de kerk worden uitgejaagd in Nederland. Ze ging ook niet het gesprek aan met de kerk, maar met de verhuurder van het pand waar de gemeente samenkomt. Dom en laf gedrag van de eerste burger van onze hoofdstad, van wie toch wel wat meer verwacht mag worden.

Halsema is helaas representatief voor de enorme achteruitgang in kennis over kerk en geloof in Nederland. De Bijbelse visie op het huwelijk, maar ook op ethische kwesties als abortus en euthanasie wordt steeds vaker weggezet als achterhaald, niet meer van deze tijd en allerlei minder fraaie kwalificaties. Waag het niet om te zeggen dat er ook andere wegen zijn dan er ‘een eind aan te maken’ bij een ongewenste zwangerschap of bij eenzaamheid. De meerderheid in Nederland vindt het nu eenmaal geen probleem dat het leven al in de moederschoot kan worden gedood. En we gaan niet wat vaker op bezoek bij die eenzame oudere, maar geven ze liever een pil. Hoe humaan men het ook laat klinken, dit is de rauwe waarheid en die is een stuk minder plezierig.

Persoonlijke (keuze)vrijheid is de absolute liberale waarheid. Behalve voor hen die er een andere mening of levensovertuiging op nahouden. Die moeten op het matje komen bij de burgemeester van Amsterdam. Nou ja, via via dan.