Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Wrakstukken van Duitse jager uit de grond gehaald

Op een perceel land van landbouwer A. Fase, gelegen langs de Zuiddijk te Oude Tonge is gisteren - maandag - begonnen met de berging van 'het Duitse gevechtsvliegtuig dat daar op 22 februari 1944 neerstortte. De Luchtmacht Bergingsdienst wordt daarbij geassisteerd door de Explosievendienst, terwijl ook iemand van de Gravendienst van de Landmacht aanwezig is, omdat het niet uitgesloten is dat de stoffelijke resten van de vlieger nog in het wrak aanwezig zijn; er staat een klein zwart kistje gereed om die te bergen.

De bergingsaktie staat onder leiding van dhr. Zwanenburg, een burger in dienst van de Luchtmacht. Dhr. Zwanenburg is betrokken geweest bij de berging van zo'n honderd toestellen, maar hoe groot ook zijn ervaring, hij kon gisteren nog geen uitspraak doen over de al of niet aanwezigheid van de stoffelijke resten.
Volgens de Duitse administratie die na de oorlog functioneerde heeft de vlieger het toestel verlaten en is hij in het water van het Zijpe terechtgekomen, waarin hij verdronk. Inwoners van Oude Tonge beweren destijds te hebben gezien dat de piloot nadat zijn toestel werd aangeschoten geen kans meer heeft gehad het toestel te verlaten. Er wordt dan ook met de grootste voorzichtigheid gewerkt en elke schep grond die naar boven komt wordt nauwkeurig onderzocht. Gisteren ging de Atlas-grijper ca. 7 meter diep en op die diepte wemelde het van onderdelen. Er kwam ook wat munitie, stukken van de banden, cilinders van de motor, bladen van de propellers, flarden van riemen waarmee de piloot vastzat en een stuk van een schoenzool naar boven.
De neergestorte jager was van het type Foeke Wulff F.W. 190 en ook is de naam van de Duitse vlieger vrijwel zeker bekend. ,,We hebben de keus uit twee namen", gaf dhr. Zwanenburg te kennen. Vandaag zal het karwei zijn voortgezet; veel oudere Oude Tongenaren die toch niets anders omhanden hebben, wijken de hele dag niet van het diepe gat dat met een bewonderenswaardige vaardigheid door Leo Bestman gegraven wordt.

Nadat we gisteren het bovenstaande hadden geschreven, vernamen we juist dat de berging is gestaakt nadat vast is komen te staan dat geen menselijke resten meer aanwezig waren. De gevonden onderdelen zijn afgevoerd en het gat is inmiddels gedicht.

Uit de krant van 1975.