Ethiek: Tweede golf…

De overheid is geroepen om de orde in de samenleving te bewaren. Als het grote dreigingen zijn, dan is het niet meer dan plicht om hier maatregelen voor te nemen. Er zijn inmiddels al heel wat maatregelen van kracht. We kunnen niet meer gewoon naar de kerk en dat duurt inmiddels al vele maanden. Er zullen, zoals het zich nu laat aanzien, nog wel heel wat maanden bij komen. Niemand weet hoe het de komende maanden zal gaan. De vooruitzichten zijn niet echt goed. Het najaar en de winter is een periode waarin we vaak griep krijgen. Het coronavirus kan zich in die periode ook sneller verspreiden. Waakzaamheid is dus een belangrijke opdracht.

Meer echter nog is ons gedrag van belang. Maatregelen zijn nodig, maar ons gedrag is doorslaggevend. We moeten afstand houden, handen wassen, niet met teveel mensen bij elkaar komen en ook in de kerk moeten we zorgvuldig zijn. Op het punt van het gedrag ging het helaas niet meer zo goed. Wie een beetje rondkijkt in de winkels, merkt dat vrijwel niemand zich meer aan de afstandsregels houdt. Ook zijn mensen vrij makkelijk in de omgang met elkaar. Bovendien moeten we oppassen bij zaken als hoofdpijn, verkoudheid of iets anders. Dat kan wijzen op het coronavirus. Dan is testen de enige weg. Helaas is er op dit punt meer nalatigheid gekomen en dat leidt tot meer besmettingen en ook tot opnames in het ziekenhuis.

We moeten dus weer goed opletten. Gedrag is in deze omstandigheden erg belangrijk. We kunnen wel denken dat wij niet ziek worden, maar daar is geen garantie voor. Ook kunnen we denken dat het allemaal wel meevalt, maar de praktijk is toch echt anders. Mensen die corona hebben gehad zijn er vaak goed ziek van en de nasleep is vaak ook ingrijpend. Het is daarom een plicht om voorzichtig te zijn. Het is dus niet voor niets dat onze regering weer begint te manen.

Voor een Bijbelgetrouw christen ligt er nog een extra verantwoordelijkheid. Vanuit de Bijbel weten we dat we geroepen zijn om God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Een gedoopt mens hoort een voorbeeld te zijn voor zijn naaste, wie dat ook moge zijn. Laten we daarom niet meedoen met allerlei lieden die denken of zeggen dat er niets aan de hand is. Laten we voorzichtig zijn en laten we ook opmerken dat God met een enkele virus de hele wereld als het ware tot bezinning wil brengen. We leven van maakbaarheid en voorspelbaarheid. Het leven blijkt echter heel anders te zijn. We zijn broze mensen, die elke dag Gods bewarende en dragende zorg nodig hebben. Wat zou het groot zijn als dat in deze tijd meer beseft zou worden.

We zijn kwetsbare mensen. In de Bijbel lezen we niet anders. 'Wie zijt gij, o mens, dat gij tegen God antwoordt', zo lezen we in de brief aan de Romeinen. We zijn mensen die hulp en genade nodig hebben. Het Evangelie wijst ons op de bron waar dat te vinden is. Ook deze tijd is genadetijd. God ziet nog om naar schuldige mensen. En in Christus wil en zal Hij zondaren verlossen, tot Zijn eer.

Ds. W. Visscher