Initiatiefneemster Marie-Antoinette Westra en Jos Hendriks van de Emmaüskerk bij de grote stapel slaapzakken (Foto: Erwin Guijt).
Initiatiefneemster Marie-Antoinette Westra en Jos Hendriks van de Emmaüskerk bij de grote stapel slaapzakken (Foto: Erwin Guijt).

600 slaapzakken voor dakloze vluchtelingen op Lesbos

De landelijke stichting ‘Because we carry’ startte afgelopen vrijdag een actie om binnen een week 15.000 slaapzakken in te zamelen die vrijdag naar Lesbos zouden worden gevlogen. Marie-Antoinette Westra uit Oude-Tonge zag dat voorbij komen toen ze vorige week vrijdagavond op de bank zat. Ze besloot in actie te komen en al snel was er een klein comité bestaande uit Westra, Arja Abramse, Tineke Hendriks en Helma Vader. Ook werd er een Facebook-groep opgericht.

Betrokkenheid

Westra kocht vijftig slaapzakken online met de bedoeling die te laten sponsoren: mensen konden aangeven dat ze een slaapzak wilden sponsoren en betaalden ze voor die slaapzak, die Westra dan zou opsturen naar Griekenland. “Nou, die waren binnen twee uur allemaal verkocht en hebben we er meer ingekocht.’’ Ook de dertig benodigde blokpallets waren zo geregeld. Toen bleek echter dat niet alle ingezamelde slaapzakken mee zouden kunnen. Dinsdag waren er al 14.500 slaapzakken naar de verzamelpunten van Because we carry gebracht, terwijl er plaats was voor 15.000 slaapzakken.

Hiervoor werd echter snel een oplossing gevonden: via een andere stichting, Christian Refuge Relief, konden de slaapzakken alsnog naar Lesbos en vluchtelingen in Athene. Westra: “We zijn echt onder de indruk van de betrokkenheid van mensen. We hebben nog geen enkele negatieve reactie gehad. We zien allerlei verschillende mensen die hun steentje willen bijdragen.’’ Hoewel veruit de meeste mensen van het eiland afkomstig zijn, zijn er ook van buiten het eiland. “Gisteren kwamen er nog mensen speciaal uit Spijkenisse om hun slaapzakken te brengen.’’

Liefde

De afgelopen dagen waren er verschillende inzamelpunten op het eiland, van de gereformeerde kerk te Stellendam tot de Rooms-Katholieke Kerk in Oude-Tonge, en zelfs bij particulieren thuis. Het hoofdverzamelpunt was bij de Exoduskerk in Sommelsdijk, waar het interview plaatsvindt. “Het regelen van de locaties is via Facebook gegaan en verliep erg voorspoedig. Om wat meer ruchtbaarheid te geven heb ik ook een rondje kerken gebeld op het eiland, en het was erg mooi om te zien dat allerlei kerken van verschillende stromingen meewerkten. Bij sommige kerken is ook vanaf de kansel afgekondigd dat we deze actie deden.’’ Vandaag (vrijdag) worden de slaapzakken opgehaald door Goed voor Goed voor verder transport.

Op hoeveel slaapzakken zitten ze nu? Met een breed gebaar wijst Westra naar alle kleurrijke slaapzakken die achter haar opgestapeld zijn. “Gok eens.’’ Uiteindelijk blijken er daar 377 te liggen. Maar de actie is nog niet voorbij en uiteindelijk zijn er zo’n 600 slaapzakken opgehaald. “Het is echt fantastisch wat je een paar dagen voor elkaar kan krijgen, in samenwerking met elkaar. Een mevrouw had haar hele familie gemobiliseerd, en bracht nog een oud dekentje mee van opa. Ook hebben we zelfgebreide dekens gehad. Als je je koud en ellendig voelt en je krijgt zo’n deken, dan voel je toch de liefde van de maker?"