Weercolumn: Medio komende week wisselvallig en koeler

De zomer van 2020 die uiteindelijk op de zesde plaats eindigde in het eeuwklassement, gaf een unieke apotheose op dinsdag met topmaxima van ruim 34 graden. We kunnen voorzichtig stellen dat het nog nooit zo laat in het seizoen zo warm was in het land. Dan hebben we het globaal over een periode die tenminste honderd jaar bestrijkt. In 2016 hadden we vergelijkbare temperaturen rond half september tot bijna 32 graden. Velen denken dat deze midseptemberwarmte volkomen uniek is, maar dat is het dus niet. Heel vroeger werd het ook wel eens een graad of 33 halverwege de maand (in 1919). Het is dus te gemakkelijk om alle warmte-excessen linea recta toe te schrijven aan de opwarming.

Desalniettemin is het een feit dat het veel sneller veel warmer kan worden dan 30 jaar terug. De komende dagen (het weekend incluis) staat ons weerbeeld voornamelijk in het teken van hogedrukgebieden die nota bene ook nog eens op de goede stek bivakkeren. Het accent van de hoge druk ligt vooral boven Scandinavië. Met een windrichting uit noordoost wordt steeds droge lucht aangevoerd waarin volop ruimte is voor de zon. Wel is het bijna een jas koeler dan aan het begin van de week. Vooral de nachten worden tamelijk fris met 9 graden soms. Overdag wordt het bij de gratie van de septemberzon nog rond 20 graden op de Eilanden.
De droogte begint ook weer in het oog te springen. Volgens de twee belangrijkste weermodellen blijft het de komende week eerst ook nog droog. Pas in de tweede weekhelft is er een toenemende kans op serieuze oceanische regen. De depressieactiviteit lijkt dan ook iets te zullen toenemen. Er kan dan voorzichtig sprake zijn van een weersomslag.

Tot vandaag is de gemiddelde temperatuur in september anderhalve graad boven normaal. Met de voornamelijk normale temperaturen voor de tijd van het jaar gedurende de tweede maandhelft, is op te maken dat september uiteindelijk zo’n graad te warm wordt.