Waterschap laat Springertduinen groeien

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van dijkgraaf en heemraden heeft vorige week besloten dat de Springertduinen op de kop van Goeree-Overflakkee ten westen van Ouddorp kunnen groeien. Door drie zandpoorten in de eerste duinenrij te maken, krijgt de wind de kans om zand het duingebied in te blazen.

Het zand waait vanaf het strand door de eerste duinenrij het gebied in. Zo worden de duinen op natuurlijke wijze breder en hoger en groeien mee met de langzaam stijgende zeespiegel. De huidige veiligheid tegen overstromingen wordt zo ook in de toekomst op peil gehouden, aldus het college.

De aanvoer van een kleine hoeveelheid vers, kalkrijk zand is ook belangrijk voor het in stand houden en ontwikkelen van de bijzondere duinnatuur. Bramen, duindoornstruiken en brandnetels zullen plaatsmaken voor zogeheten ‘Grijs duin’, met een gevarieerde, lage vegetatie en meer plant- en diersoorten. Kenmerkende dieren en planten voor dit type landschap zijn de kleine parelmoervlinder, de blauwvleugelsprinkhaan, de grote tijm en het duinviooltje. Waterschap Hollandse Delta werkt in dit project nauw samen met Natuurmonumenten, die het gebied beheert. Het algemeen bestuur van het waterschap bespreekt bij de behandeling van de begroting voor 2021 het geld voor het project.

Natuurmonumenten en het waterschap volgen de ontwikkelingen meerdere jaren van nabij om ervaring op te doen met deze voor waterschap Hollandse Delta nieuwe vorm van duinbeheer. Het waterschap werkt zo samen met Natuurmonumenten aan een veilige én natuurlijke leefomgeving.