Ethiek: Verkiezingen in Amerika

Er zijn opmerkelijke dingen te melden. De leeftijd van de twee kandidaten is opmerkelijk. Het gaat om mannen die reeds in de 70 zijn. In onze wereld zeggen we dan dat dergelijke mensen met pensioen gaan. Kennelijk ligt dat in Amerika anders. Ook hebben de media een heel grote invloed. Weliswaar is het spektakel door de coronamaatregelen dit jaar mogelijk wat minder, maar het is dag in dag uit een fenomeen dat aandacht vraagt. Trouwens, het is ook niet iets waar we schouderophalend aan voorbij kunnen gaan. Amerika is de leidende natie in de vrije, westerse wereld en het is dus best belangrijk wie daar beleid maakt. Overigens moeten we ook daar weer niet direct paniekerig over doen. Een president van Amerika heeft bepaald geen absolute macht. Rechters en volksvertegenwoordigers hebben ook hun eigen plaats in het democratisch stelsel.

Maar laten we eens nagaan wie er gekozen kan worden. Biden is de kandidaat voor de Democraten. Reeds vele jaren heeft hij meegedaan in de politiek van Amerika. Onder president Obama was hij vicepresident. Er worden over de kandidaten allerlei persoonlijke zaken naar voren gebracht. Religie bijvoorbeeld is in Amerika veel belangrijker dan in Europa. Biden is van Rooms-Katholieke huize. Verder is hij erg populair onder de zwarte bevolking. Meer nog profileert hij zich als een kandidaat die verandering voorstaat in liberale zin. Klimaatproblemen, migratieproblemen, de vrijheid van godsdienst, abortus en tal van andere zaken zullen onder zijn mogelijke leiding in meer liberale zin veranderen. Ergens staat Biden voor een meer idealistisch-liberale koers voor de USA. Er zijn zelfs stemmen in de democratische partij die een meer socialistische benadering voorstaan.

Daartegenover staat de politiek van de huidige president. In veel kranten staat te lezen dat deze man ethisch geen vlekkeloos leven leidt. Dat hij op seksueel terrein niet zuiver heeft geleefd is wel duidelijk. Ook op andere terreinen geeft zijn persoon de nodige vragen. Maar welk beleid staat hij eigenlijk voor? Daarover kan het nodige gezegd worden. Er is echter wel één ding duidelijk. Trump kiest resoluut en onvoorwaardelijk voor aloude Amerikaanse waarden. Voortdurend wijst hij op de betekenis van de grondwet in Amerika. Ook zijn keuze van rechters voor het Hooggerechtshof heeft duidelijk laten zien dat hij van allerlei utopische gedachten niet veel moet hebben. Trump voert een behoudende en conservatieve agenda uit. Dat daarin keuzen worden gemaakt die Europese leiders niet aanspreken is inmiddels wel duidelijk. Maar de vraag is hoe de Amerikanen daarover oordelen.

Het valt me op dat in Europa, en vooral ook in Nederland, wat neerbuigend en soms ook kleinhartig over dit grote land en zijn president wordt gedacht en geschreven. Soms is dit ook wel terecht. En er zijn ook momenten dat je wat merkwaardige gedachten krijgt. Maar als het gaat om de fundamentele keuze tussen en president die utopisch en dirigistisch denkt of iemand die de aloude waarden in ieder geval wil bewaren, dan lijkt mij eerlijk gezegd een keuze niet zo moeilijk. De democraten zijn hard op weg om van Amerika een Europees land te maken. Grote delen van de Amerikaanse bevolking hebben hier moeite mee. En eerlijk gezegd kan ik ze geen ongelijk geven. Misschien wordt het tijd om ook in ons deel van de wereld weer eens terug te keren naar onze wortels. Een punt om over na te denken. En wat mij betreft mag de huidige president nog wel vier jaar doorgaan. We zullen zien.