De intocht van Sinterklaas in Middelharnis gaat er door corona sowieso heel anders uitzien dan vorig jaar (Archieffoto: Wilko van Dam).
De intocht van Sinterklaas in Middelharnis gaat er door corona sowieso heel anders uitzien dan vorig jaar (Archieffoto: Wilko van Dam).

Veel onzekerheid rondom Sinterklaasintochten op het eiland

Om op de kop van het eiland te beginnen: het comité van Ouddorp heeft binnenkort overleg over de sinterklaasviering. Of de intocht daar doorgaat, hangt dus nog even. Datzelfde geldt voor Stellendam. Op de site van Middelharnis staat een bericht over de Sinterklaasintocht van 2020, maar de organisatie blijkt hier niets van te weten. Carolien van Drenth van Hart voor Goeree-Overflakkee zegt wel dat er inmiddels hard gewerkt wordt om iets leuks neer te zetten. “Het is echt onze intentie om iets te organiseren, maar in welke hoedanigheid dat is, daar kan ik nog niets over zeggen."

Voortuin

De intocht van de goedheiligman in Middelharnis staat voorlopig gepland op 14 november. “Een intocht zoals afgelopen jaren gaat er niet komen. We kunnen die anderhalve meter met alle ouders en grootouders gewoon niet organiseren. Maar wat ons betreft komen Sint en Pieten zeker in het dorp. Momenteel zijn we in conclaaf met de gemeente over wat er mogelijk is." De gemeente heeft de meerjarenvergunning voor het evenement ingetrokken.

Ook in Nieuwe-Tonge is er nog veel onzekerheid. “We willen in ieder geval het Sinterklaasjournaal weer organiseren, net als vorig jaar. Dat gaat prima samen met de coronaregels. Daarnaast zijn we aan het kijken of we de intocht in een alternatieve vorm kunnen gaan geven. We denken bijvoorbeeld aan een woningentocht, waarbij mensen in de voortuin staan als de Sint langskomt." Dat zou dan 21 november moeten gebeuren, maar de organisatie benadrukt dat er nog niets vaststaat en er nog veel geregeld moet worden.

Boot en datum

Een dorp verderop, in Oude-Tonge, is een kleine commissie bezig om te kijken wat er kan gebeuren. “We kijken hierbij naar de gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, uiteindelijk gaan zij over wat er wel en niet mogelijk is. Maar het balletje rolt, en volgende week staat het eerste grote overleg gepland.’’ De organisatie in Den Bommel heeft daar eigenlijk weinig meer aan toe te voegen. “We willen het graag organiseren, en zoals het er nu uitziet gaat de intocht er op 21 november komen. Maar vooralsnog hebben we enkel een boot en een datum, begin oktober hebben we echt overleg."

Eilanden-Nieuws zocht tot slot contact met de gemeente Goeree-Overflakkee om te vragen hoe zij in deze thematiek staan. Zij komen vandaag (vrijdag) met een persbericht, en konden op donderdagmiddag naar eigen zeggen nog niet meedelen wat hierin zou komen te staan. Feit is in ieder geval dat er door de verschillende comités en organisaties hard gezocht wordt om een aangepaste Sinterklaasintocht mogelijk te maken.

Bij welke intochten zwarte piet aanwezig is, dat is nog even afwachten (Archieffoto: Wilko van Dam).