Weercolumn: Volop nazomers vanaf weekend

Na een wat regenachtige woensdag schakelden we over op een nagenoeg droog weerbeeld. Vorige week zinspeelde ik al op de mogelijkheid van nazomerweer richting half september. Die nazomerse sferen waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 25 graden. Rond 15 september zijn zelfs plafonds mogelijk van ruim 28 graden in een deel van het land.

Het is heel normaal dat zich in de tweede of derde septemberweek zomers getint weer voordoet in de Benelux. Zelfs dikke dertigers zijn soms nog mogelijk na half september. De woensdag gaf dus nog wat regen en ook aan het begin van het weekend kan een zwakke storing langszij komen die mogelijk een enkele restbui achterlaat op de Eilanden.
Intussen is dan een hogedrukgebied gearriveerd boven onze contreien dat vrij vlot doortrekt naar het oosten van Europa. Die ontwikkeling geeft bij ons een meer zuidelijke wind waardoor de temperatuur kan oplopen naar zeker 26 graden. Langdurig warm blijft het niet als we de wind op termijn weer wat zien krimpen naar noordelijke richtingen. Wel blijft het waarschijnlijk langdurig aan de droge en ook zonnige kant door de nabijheid van hogedrukgebieden. Amerika beleeft een druk orkaanseizoen en de restanten van deze cyclonen komen vroeg of laat richting West-Europa. Dit kan voor ons zeer goed uitpakken, maar kan ook een waar herfstoffensief betekenen. Het luistert nauw hoe de koers van de ex-cycloon beweegt. Het voor ons meest gunstige scenario is als zo’n raddraaier op de oceaan voor anker gaat en een diepe zuidelijke storing oplevert met droog, zonnig en warm weer.

De maand is amper tien dagen oud en het temperatuurgemiddelde ligt alweer bijna een graad boven de norm. Augustus stond precies een maand terug op een winst van maar liefst 5,2 graden ten opzichte van de normaal. De komende periode (met veel warmer weer in het vizier) zal het temperatuuroverschot nog wat uitgebouwd worden voor september. De eerste maandhelft zal zo’n ruime twee graden te warm worden in Zuid-Holland. Het is nog wat vroeg om over de tweede helft van september uitspraken te doen. Zoals gezegd worden restanten van tropische cyclonen over de oceaan koersend mede weersbepalend.