Bodemonderzoek in volkstuincomplexen

Ook al is de bodem in Zuid-Holland een stuk schoner dan vroeger, toch is de grond nog niet overal schoon. Lood komt door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden nog op verschillende plekken voor in de bodem. Inname van lood kan nadelig zijn voor de gezondheid. Kinderen van nul tot zeven jaar lopen hierbij het meeste risico. Bij moestuinen kan men, naast het hand-mondcontact van jonge kinderen, ook op andere manieren in aanraking komen met lood. Wanneer groenten niet goed worden gewassen, kan lood met aanhangende grond worden binnengekregen. Ook kan lood door moestuingewassen uit de bodem worden opgenomen. Daarom doet DCMR ook onderzoek bij volkstuincomplexen.

Tien gemeenten

Zij onderzoekt, in overleg met de gemeenten, de volkstuincomplexen die in gebieden liggen met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. Binnenkort start onderzoek in onze eilandgemeente Goeree-Overflakkee en ook in Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle a/d IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk en Vlaardingen.

Loodgehalte

Met het onderzoek bepaalt DCMR het gemiddelde loodgehalte van de bodem van een heel volkstuinterrein. De werkzaamheden worden juist nu uitgevoerd, omdat tuinen nu minder intensief in gebruik zijn. De meetresultaten worden verwerkt in een rapport. Eind dit jaar 2020 is het onderzoek klaar. DCMR verwacht begin 2021 de definitieve rapporten te hebben en eventueel te nemen maatregelen te kunnen bepalen. In Hellevoetsluis, Maassluis en Westvoorne zijn geen volkstuinen binnen gebieden met een grotere kans op een verhoogd loodgehalte in de bodem. Daarom wordt hier geen onderzoek uitgevoerd. Rotterdam en Schiedam doen zelf onderzoek.