Afbeelding

Opinie: Jongeren hebben het mentaal zwaar door corona

Eerst maar even de cijfers. Van de ruim 25.000 respondenten liet 60 procent weten last te hebben (gehad) van mentale klachten. “Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen”, aldus EenVandaag op haar website.

Met name jongeren blijken het moeilijk te hebben door alle beperkingen die het indammen van het coronavirus met zich mee brengt. Bijna driekwart van de respondenten tot 35 jaar heeft lichte of zwaardere psychische klachten gehad. De belangrijkste oorzaken die genoemd worden: stress over werk, woning en opgroeiende kinderen, eenzaamheid door veel thuis zijn en aanhoudende vermoeidheid. Extra reden tot zorg is dat de groep jongeren die dit ervaart, flink is gegroeid ten opzichte van april jongstleden.

Ook opvallend is dat juist de ouderen uit het onderzoek (65-plussers) veel minder last hebben van psychische klachten. Van hen gaf 48 procent aan klachten te hebben (gehad). Omdat juist de ouderen meer te vrezen hebben van Covid-19, zou je dat eerder andersom verwachten.

Dat het leven niet altijd leuk is, is een waarheid als een koe, maar in dit geval een te gemakkelijke dooddoener. Iedereen herkent immers in mindere of meerdere mate de klachten die worden beschreven. Even spontaan een terrasje pikken of op familiebezoek is er niet meer bij. Verjaardagen zijn alleen voor een select groepje per keer. Bijzondere momenten in de kerk als dopen, belijdenis doen en bruiloften kunnen gelukkig weer doorgang vinden, maar slechts met een kleine groep mensen die er getuige van zijn.

Waar ouderen met name kwetsbaar zijn op het gebied van gezondheid, geldt dat voor jongeren vooral voor hun werk. Jongeren zijn vaak tijdelijke krachten, werken op oproepbasis of met een 0-urencontract. In een economie die momenteel harde klappen krijgt, zijn zij het eerst ‘aan de beurt’ bij reorganisaties. Velen van hen hebben echter ook een huur of hypotheek te betalen en willen daarnaast hun jonge kinderen te eten kunnen geven. In dat licht is de stress die wordt ervaren, zeer goed te verklaren.

Gelukkig is er ook een positieve conclusie te trekken uit het onderzoek. Driekwart van de ondervraagden geeft aan tevreden in het leven te staan en de omstandigheden te accepteren. De eigen gezondheid en die van dierbaren zijn daarbij van doorslaggevend belang.