Afbeelding
Foto:

'Versterkt inzetten op preventie en vroege signalering verslaving'

Niet onbelangrijk daarbij is dat de gemeente met een groot aantal partners/partijen zoals onder andere Trimbos en GGD optrekt en in verbinding met inwoners/dorpsraden tot invulling en uitvoering streeft. Belangrijk is ook het vergroten van de mogelijkheden van mensen om zelf en samen met hun netwerkoplossingen en plannen te bedenken voor hun eigen vraagstukken en deze ook zelf of samen uit te voeren.

Kwetsbare groep

Specifiek voor verslavingspreventie is het doel van de gemeente het voorkomen dat kinderen, jongeren en volwassenen onverantwoord omgaan met genotsmiddelen, gokken, gamen en internet. Met een accent op de kwetsbare groep jongeren en jongvolwassenen (12-23 jaar). Dit om gezondheidsschade op fysiek en psychisch gebied zoveel mogelijk te vermijden en ook om de ontwikkeling van verslaving te beperken. De beleidsnota Verslavingspreventie stond donderdagavond op de agenda van de eerste dialoogbijeenkomst van de gemeenteraad in het nieuwe vergaderseizoen. Ter toelichting verzorgden beleidsadviseurs Maatschappelijke Zaken (de dames De Waal en Broeders) de presentatie.

Speerpunten

Speerpunten waar de komende beleidsperiode op wordt ingezet zijn verbinden, bewustwording en drugsgebruik. Geconstateerd wordt de veranderende rolverdeling van de gemeente, die dus meer gericht is op het actief en effectief ondersteunen van initiatieven van inwoners. Elk jaar zal er een evaluatie plaatsvinden naar de voortgang van de speerpunten waarbij gekeken wordt welke acties zijn ondernomen, welk effect is bereikt en of er aanvullende inspanningen nodig zijn. Dit in overleg met de samenwerkende partners. Het resultaat daarvan wordt voorgelegd aan het college, die deze ruimte ook toekomt.

Drugsgebruik

Ten aanzien van het genoemde speerpunt Drugsgebruik wordt gewezen op de uitkomst van het onderzoek dat op het eiland is gehouden op het gebruik van crystal meth, cocaïne, xtc en cannabis in vergelijk met andere kleine gemeenten in Nederland. Het gebruik van speed (amfetamine) is op Goeree-Overflakkee hoger dan in vergelijkbare Nederlandse gemeenten. De raad had na de presentatie talrijke informatieve vragen. Hoe realistisch zet je je ambities neer? Het is, volgens de inleiders, een utopie dat je drugs de wereld uitkrijgt. Men zal steeds de grenzen van mogelijkheden voor gebruik zoeken. Bezorgdheid is er over de doelgroep jeugd/jongeren en hun opvoeders, die een voorbeeldgedrag dienen te vertolken.

Weerbaar maken

Het is belangrijk dat jongeren weerbaar worden gemaakt. Daarvoor is een integrale aanpak nodig. Meer verbinding zoeken, meer dialoog, laagdrempelig en dat in een open relatie. Duiding van de gevolgen van het gebruik van genotsmiddelen. Men dient meer bewust te zijn van de geldende regels. Op vele terreinen zijn slagen te maken. Gebruik in openbare ruimten via de APV aanscherpen. De fracties wilden van de te zetten stappen - de integrale aanpak - op de hoogte worden gehouden. Het advies was duidelijk: pak het vraagstuk op. We moeten dit met zijn allen doen. Daarbij wordt het zinvol geacht aan te sluiten bij een regionale campagne. “We gaan aan de slag, zitten al met partijen aan de tafel”, verzekerde wethouder Bruggeman de raad.