Afbeelding

Begin 2021 besluit over aanpak en
uitvoering gemeentelijk sportbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met de toezegging in planning dat de beleidsnota sport Goeree-Overflakkee (2021) nog dit jaar zal worden uitgewerkt zodat de gemeenteraad eind eerste kwartaal van volgend jaar tot besluitvorming kan overgaan, stond in de dialoogbijeenkomst donderdagavond de startnotitie geprogrammeerd. Gelegenheid voor raadsfracties zich te oriënteren in het lopende proces via dit richtinggevende document. Als informatiebasis gold een presentatie van beleidsadviseur Sport Postema.

Door Jaap Ruizeveld

De uitgangspunten voor het toekomstig beleid komen voor een deel overeen met de uitgangspunten die de raad in 2014 vaststelde. In feite gaat het nu dus om ‘een herijking van het gemeentelijk sportbeleid. De ambitie om tot verdere uitwerking van sportbeleid te komen, waarin nadrukkelijk de samenwerking met -lokale- partners gezocht wordt, biedt de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een uitvoeringsbudget vanuit het ministerie van VWS.

Niemand buitenspel

De gemeentelijke visie op sport is dat sport en beweging belangrijke facetten zijn binnen een gezonde leefstijl. Niemand dient buitenspel te staan of te geraken. Meer mensen dienen in beweging te komen en in het sportbeleid dient de focus te worden gericht op doelgroepen zoals inactieve jeugd en senioren maar zeker ook de kwetsbare groepen. Participatie van de gemeente dient in de in breedtesport te zijn, niet in het excelleren naar ontwikkeling topsportfaciliteiten. Ondersteuning wordt gezocht in sportevenementen die de identiteit en kernwaarden van Goeree-Overflakkee uitdragen en bijdragen aan het verhogen van de sportparticipatie.

Financieren

Herweijer (SGP) wilde graag weten wat je als gemeente financiert en dat daar duidelijkheid over moet zijn door richting te geven in het sportbeleid. Van de Berg (CU), ’t Hoen (PvdA), Huising (CDA) en Vreugde (Vol Vreugde) gaven aan dat de openbare ruimte meer moet uitnodigen en uitdagen op beweging. Een belangrijke pijler die aandacht moet krijgen bij ontwikkeling van wijken. Niet een speelveldje op het laatste moment in een bestemmingsplan nog opnemen. Vragen kwamen er over de behoefte en het aanbod aan sportfaciliteiten, individueel maar ook in verenigingsverband waar ledentallen dalend zijn. Bij de focusdoelgroep ouderen zie je dat zij individueel bezig zijn met zwemmen, wandelen en fietsen. Een vereniging is dan vaak geen vereiste.

Overgewicht

Vergelijkingen zijn objectief niet altijd te maken maar de sportparticipatie (jeugd, volwassenen en senioren) op het eiland ligt lager dan het landelijk gemiddelde, maar scoort beter dan provinciaal. De participatie wordt in de startnotitie hier redelijk stabiel genoemd. Een belangrijk hoofddoel in het sportbeleid is het tegengaan van overgewicht. Dit is een groot zorgpunt. Een gezonde leefstijl, daarvoor is inzet vereist. Niet alleen bij jongeren, maar in sterke mate bij de steeds groter wordende groep 65-plussers neemt overgewicht fors toe.