Opiniecolumn: Hoe een 15e-eeuwse uitvinder ons 21e-eeuwse probleem op gaat lossen

Hoewel hij in de vijftiende en zestiende eeuw leefde, hebben zijn schetsen en ideeën grote invloed gehad op de eeuwen na hem. Denk alleen maar aan de Wereldoorlogen in de negentiende eeuw: Da Vinci tekende al helikopters, parachutes, radarboten en zelfs een soort machinegeweer. Met de tijd van Da Vinci vergeleken leven we nu misschien wel in een saaie tijd. Uitvinders zijn zeldzaam. Maar misschien is er wel gewoon minder te ontdekken, omdat er al zoveel ontdekt is. Er zijn geen onontdekte werelddelen meer, geen onbekende oceanen of hele beschavingen veilig verstopt in diep beboste oerwouden. Enfin.

Van de schetsen van Da Vinci vind ik er één in het bijzonder wel grappig – ondanks het doel ervan. Het is een schets van een tank. Niet eentje zoals we die gewend zijn te zien uit de verwoestende oorlogen die we de afgelopen eeuw gehad hebben. Nee, het is een soort ufo op vier wielen. Ik weet niet precies waarom, maar het vehikel ziet er echt grappig (sommige mensen zouden het ‘snoezig’ noemen) uit op plaatjes.

Vergis je echter niet: het op vier houten wielen rijdende apparaat had 16 lichte kanonnen, die dreigend naar alle kanten wezen. Voor zover ik weet is het nooit gebruikt in een echte oorlogssituatie. Maar wellicht biedt het een oplossing voor het huidige mobiliteitsprobleem. Misschien moet iedereen aan een eigen vliegende schotel? Helikopters hebben we nu wel gezien. Geef als overheid een paar geniaal/gekke (doorhalen wat niet van toepassing is) uitvinders de opdracht om zoiets te ontwerpen. Kijken wat we dan voorgeschoteld krijgen.