Weercolumn: Aardig weerherstel na het weekend

De voorbije augustusmaand kende een zeer langdurige en indrukwekkende hittegolf en de meeste tropische dagen op rij onder meer. Door het koelere weer van de laatste week is het toch net niet de allerwarmste augustus geworden sinds tenminste 1901. Althans dat geldt voor de Bilt. Elders in het land was het soms warmer dan in de recordmaand van 1997. Tropische temperaturen kunnen ook nog in september optreden zoals in 2016, maar dertigplussers in de negende maand noteren is nog steeds vrij zeldzaam. Zomers warm wordt het vaker met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Voorlopig is dat niet het geval. Het blijft ook op middellange termijn aan de vrij koele kant met aanlandige luchtaanvoer.

Na een best puike woensdag kwamen er toch weer enkele oceaanfronten langszij aan het einde van deze eerste septemberweek. In het tijdpad tot zaterdagmiddag valt er af en toe regen en is het ronduit somber op het eiland. Grote sommen neerslag verwacht ik echter niet meer. De rest van zaterdag en ook zondag verlopen meestentijds droog. Enkele buitjes vanaf zee kunnen nog net aan land komen. Volledig droog weer afgeven is er dus niet bij.
De wind waait uiteraard uit richtingen tussen zuid en west en is meest matig van sterkte.
Begin nieuwe week blijft het aan de koele kant en weersbepalend wordt vooral een uitloper van het Azorenhoog. Mocht deze goed uit de verf gaan komen treedt stabieler weer op, maar als de uitloper wat weifelt krijgen depressieactiviteiten tussen IJsland en Noorwegen de kans om uit te dijen richting zuidelijk Zuid-Holland. Een paar droge en zonnige dagen zitten er toch wel in op de Eilanden aanstaande week.
De komende tien dagen zullen restanten van tropische cyclonen ons weerbeeld min of meer gaan bepalen. Het mooiste is eigenlijk als dit soort opvullende depressies op een gegeven moment voor anker gaan op de Atlantische oceaan en bij ons een warme zuidcirculatie genereren. In dat geval kan het nog tot uitvoerig nazomerweer komen.

De zomer van 2020 in z’n totaliteit is op de zesde plaats geëindigd in het eeuwklassement. Weer een uitstekende score natuurlijk net als de twee voorgaande topzomers. De gehele strandsector (pas afgelopen juni voorzichtig de deuren open) heeft nog een deel kunnen compenseren aan omzet door het vaak formidabele strandweer dat augustus ons gaf.