Afbeelding

Opinie: Vliegende auto’s, ze komen eraan

De bemande testvlucht van SkyDrive was eerder deze week hot news en kreeg volop aandacht in de media. De SkyDrive is gefinancierd door de bekende Japanse autofabrikant Toyota. De Japanners willen het toestel over drie jaar op de markt brengen. Ook vliegtuigbouwer Boeing is bezig met een soort vliegende auto. De Passenger Air Vehicle werd vorig jaar getest, waarbij overigens niemand in het toestel zat.

In eigen land mag de ontwikkeling van het Nederlandse bedrijf PAL-V natuurlijk niet onbenoemd blijven. De gelijknamige vliegende auto, die is uitgerust met twee uitklapbare rotorbladen op het dak, is al in de fase dat het de openbare weg op mag. Met een maximale snelheid van 160 tot 170 km/h kan het voertuig prima uit de voeten op de snelweg. Testvluchten maken is de volgende stap en die verwacht PAL-V al in april 2021 te kunnen uitvoeren.

Voor mensen met een rijke fantasie zijn dit natuurlijk prachtige ontwikkelingen. Hoe gaaf is het om, terwijl je de straat uit rijdt, niet de weg op hoeft maar de lucht in kan. Geen files, maar tussen de vogels naar je werk of op familiebezoek. Het ooit zo verre toekomstbeeld komt rap dichterbij en Goeree-Overflakkee is als eiland van ruimte natuurlijk zeer geschikt voor dit futuristische droombeeld. De Brouwersdam als baan voor opstijgen en landen en de Beroepscampus waar handige Flakkeese jongeren nieuwe technische snufjes bedenken en maken. Omdat ons eiland naast ruimte ook rust biedt, kunnen ze daar het beste mee beginnen.

De kans is dat de huidige jongeren vliegende auto’s voorbij zien komen, is best reëel. Op welke schaal dat zal gebeuren, is nog maar zeer de vraag. Er zijn immers nogal wat kanttekeningen te plaatsen bij deze ontwikkelingen. Want hoe gaan we de veiligheid bijvoorbeeld waarborgen? Zwevende verkeersborden en -lichten klinkt al net zo futuristisch als een snelweg in de lucht. Heeft verkeer van schuin rechtsboven ook voorrang? Hoe hoog mag je eigenlijk vliegen? En wat te denken van het halen van een vliegbrevet. Want rijden is niet hetzelfde als vliegen.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is ongetwijfeld iets op te bedenken (alleen vliegen vanaf vliegvelden bijvoorbeeld), maar snelheid maken en opstijgen zonder duidelijke regels zal tot chaos leiden. En alleen gebruik maken van het vliegveld doet wellicht de voordelen van een vliegende auto teniet.

Dat vliegende auto’s het straatbeeld zullen verrijken lijkt wel zeker, dat het een bijzondere waarneming blijft ook. Niet in de laatste plaats omdat je een leuk centje mag neertellen. Ter illustratie: de Nederlandse PAL-V is in Sport Edition verkrijgbaar voor de lieve duit van 299.000 euro, terwijl de Pioneer Edition (met alles erop en eraan) liefst 499.000 euro kost. Desalniettemin zijn er al meer dan honderd vliegende auto’s besteld.

Afbeelding
Afbeelding