‘Dirksland mist een gemeenschapsruimte’

Wat in ieder geval nodig is, is een ruimte waar zo’n koffieochtend en andere activiteiten kunnen plaatsvinden. In de meeste kernen op Goeree-Overflakkee is een dorpshuis, een gemeenschapsruimte of een ontmoetingscentrum met een spreekwoordelijke lage drempel en portemonneevriendelijke horecaprijzen. Maar in Dirksland niet, zo was dinsdagavond 1 september te horen aan de vergadertafel van de dorpsraad. “We missen een echte gemeenschapsruimte”, zei Thea Maes. De Reginahof is door Careyn gesloten.

Dirksland kan op termijn wel een nieuw multifunctioneel centrum tegemoet zien, waarin bijvoorbeeld koffieochtenden kunnen plaatsvinden en brei- en kookclubjes bij elkaar kunnen komen. Maar het duurt nog wel even voordat zo’n gebouw is gerealiseerd. “We kunnen niet wachten op een nieuw gebouw.”

In de tussentijd zijn er mogelijk opties in de peuterspeelzaal in de Victoriahal, of in het gedeelte van de hal dat de Stichting Verenigd in Kracht beheert. Maar zekere opties zijn dat niet, zeker niet in coronatijd met zijn beperkende regels. Bovendien: “Echt eenzame mensen zie je vaak niet. Daar moet je iets anders voor organiseren dan een koffieochtend.”

Overleg met stichting ZIJN kan wellicht soelaas bieden. Daarnaast heeft de gemeente aandacht voor het Dirkslandse probleem. Kernwethouder Peter Feller: “Als er een concreet idee is, kunnen we in afstemming met de gemeente kijken wat er mogelijk is.”

Voor de Stichting Bejaardenwerk Dirksland lijkt het doek te vallen. De stichting organiseerde in ieder geval nog de jaarlijkse ouderendag. Maar die gaat die jaar niet door vanwege corona.