Afbeelding

Pleidooi voor rookvrije speeltuinen

Kernwethouder Peter Feller was aanwezig tijdens die vergadering, afgelopen dinsdag in De Schakel. Hij meldde, in reactie op het pleidooi, te willen laten uitzoeken wat de gemeente hierbij kan betekenen. Het lijkt erop dat het initiatief voor een rookvrije speeltuin ligt bij het bestuur of de beheerders van de speeltuin.

Een voorbeeld is Klein Zwitserland in het Limburgse Tegelen. Dat is een 15 hectare groot speelpark, dat vorig jaar de Rookvrije Generatie-award kreeg. Niels Groot van Klein Zwitserland: “Ons speelpark ligt midden in de natuur en we presenteren onszelf dan ook als een gezonde omgeving om te spelen. Dan is het eigenlijk heel normaal dat je daar niet rookt. Dus toen we van de Rookvrije Generatie hoorden, hebben we vrij snel de knoop doorgehakt en het in het hele park doorgevoerd.”

Volgens Groot is het vooral van belang positief te communiceren en goed uit te leggen waarom je het doet. “Wij communiceren geen rookverbód, we vragen onze bezoekers vriendelijk om rekening te houden met de kinderen en niet te roken. Dat laten we zien bij de receptie en met borden in het park. Als onze medewerkers iemand zien roken, spreken ze die persoon aan. Wij gaan er niet over of iemand zelf wil roken of niet. We leggen uit dat we voor de kinderen een gezonde omgeving willen creëren. Ik denk ook dat je er niet te veel nadruk op moet leggen, met elke meter een bord ofzo. We hopen dat onze bezoekers het net zo gewoon vinden als wij dat je niet rookt waar kinderen spelen.”

Voor speeltuinen op Goeree-Overflakkee die de stap richting rookvrij willen maken, ligt er een stappenplan klaar met vier fasen: draagvlak creëren, beleid opstellen, de invoering voorbereiden en handhaven. Het informeren van de bezoekers is ook belangrijk voor een succesvol resultaat.