Afbeelding

Neem en lees: ‘Vrijheid in Bijbels licht’

Ed van Hell roept vanuit zijn ervaring in het werken met kwetsbare mensen midden in de wereld, christenen op om te dienen in vrijheid. Hij houdt de lezers de spiegel van zelfonderzoek voor, onder meer naar aanleiding van de Bijbeltekst: ‘Staat dan in de vrijheid, met welke ons Christus vrijgemaakt heeft, en wordt niet wederom met het juk van de dienstbaarheid bevangen.’

De schrijver, Ed van Hell, heeft 25 jaar leiding gegeven aan de Stichting Ontmoeting. In een geseculariseerde wereld heeft hij een christelijke organisatie groter zien worden. Van 6 medewerkers en 30 vrijwilligers naar ruim 230 medewerkers en ruim 1100 vrijwilligers. Vanuit uit deze ervaring is hij er vast van overtuigd dat het mogelijk is op praktische wijze een bijdrage te leveren aan de samenleving. Wat verstaat hij daaronder?

Actief burger zijn! Actief handen en voeten geven aan ons christen-zijn in deze maatschappij.

Hij is begonnen aan Dissidenk. Wat houdt dit in? Het begeleiding bieden, advies en Vorming. Wie interesse heeft in een training (bijv. ‘Omgaan met andersdenkenden’ of Woorden omzetten in daden’ of Woordverkondiging in daden’). Eerder schreef hij een boekje met als titel ‘dienen’.

Voor meer informatie: www.dissidenk.nl en info@dissidenk.nl.

Na de inleiding van de auteur volgen zes hoofdstukjes met ieder een thema met betrekking tot het begrip vrijheid: Van vrijheid naar gebondenheid, keuzevrijheid, leven in vrijheid, vrijheid in jezelf, vrijheid in je omgeving en bevrijding. Elk hoofdstuk zet in met een voorbeeld uit de praktijk, vaak uit zijn contacten met mensen, die hij kent uit zijn tijd bij de Ontmoeting.

Het hoofdstuk leven in vrijheid zet in met de volgende casus:

‘Klaas wil me graag spreken, want hij heeft iets wat hij me persoonlijk wil vertellen. Ik houd mijn hart vast, want Klaas is niet de gemakkelijkste man. Iemand die ingedeeld kan worden bij de mensen die ‘het achter de ellebogen hebben'. Een beetje geraffineerd en stiekem. We maken een afspraak. Hij oogt enthousiast en blij. Al snel begint hij: ‘Ik moet je iets vertellen. Een paar weken geleden zag ik het allemaal niet meer zitten. Ik wist niet meer hoe ik verder moest. Toen dacht ik: Als die christenen gelijk hebben, kan ik het toch eens proberen. Ik heb toen de Bijbel gepakt en ben gaan lezen. Baat het niet, dan schaadt het niet. En… weet je, ik ben niet meer gestopt. En telkens wanneer ik lees, voel ik me rustig worden. Het is een prachtig boek en ik leer er sinds die tijd iedere dag in.’

Ik ben oprecht blij voor Klaas, maar vertrouw het niet helemaal. Wanneer we enkele maanden verder zijn, leest Klaas nog steeds zijn Bijbel. Anderen vertellen me: ‘Ik weet niet wat er met Klaas is, maar hij is anders. Hij kijkt anders uit zijn ogen en is veel eerlijker geworden.

Het leven van Klaas is radicaal veranderd. Hij dacht vrij te zijn, maar was het niet. Blijkbaar is er tijdens het lezen de Bijbel iets in zijn leven gewijzigd. Hij is anders gaan denken, anders gaan doen, anders geworden.

Enkele jaren later vraag ik hem of het er nu makkelijker op is geworden. Hij hoeft niet lang na te denken: ‘Nee, zeg. Weet je hoe zwaar ik het soms vind?! Het leven vind ik veel zwaarder dan vroeger… Daarbij komt dat ik andere mensen wil vertellen over Jezus, maar dat vinden ze soms raar. Dat maakt het leven nog zwaarder…’ Na even nagedacht te hebben, vervolgt hij: ‘… Maar het leven van Jezus was nog veel zwaarder.’ Op de vraag of hij terug zou willen, antwoordt hij heel resoluut: ‘Voor geen goud!’

De schrijver trekt de volgende conclusie:

De natuurlijke mens denkt vrij te zijn, maar is het niet, omdat er sprake is van slavendienst. Wat zat Klaas vast in de banden van alcohol, drugs en seks!

Leven in vrijheid vindt het fundament in he geloof in de Heere Jezus Christus, gewerkt door de Heilige Geest. Klaas heeft dat nooit op deze wijze verwoord, maar Gods Woord geeft dit als reden voor het leven in vrijheid.

Leven in vrijheid gaat gepaard met strijd. De geestelijke aard van de mens is niet meer in overeenstemming met zijn natuurlijke aard. Het is de strijd die Klaas benoemt als ‘zwaar’.

Levensheiliging (daders van het Woord zijn) komt tot uiting door te leven volgens de wet van de vrijheid.

Tot slot een citaat uit de inleiding van de schrijver:

In mijn onmogelijkheden om te kunnen dienen, moet ik leren zien op Jezus. Hij is de Weg tot God. ‘Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God.’

Een bevrijding!
Ik hoef geen mensen te veranderen.
Ik hoef geen mensen te bekeren.
Ik hoef het leven van jongeren niet te wijzigen.
Mijn armen zijn inderdaad te kort… mijn woorden te weinig… mijn onmogelijkheden te groot.
Wat een bevrijding!
Ik ben méns!

De schrijver houdt zich aanbevolen voor reacties, zie bij de informatie.

Een boekje om aandachtig te lezen en de verwijsteksten te bestuderen. Ed van Hell heeft bewust geen andere literatuur gebruikt dan alleen Gods Woord. Van harte aanbevolen!