Goereese kotters vangen elke week voedzame Noordzeevis vol met selenium. (foto W.M. den Heijer)
Goereese kotters vangen elke week voedzame Noordzeevis vol met selenium. (foto W.M. den Heijer) Foto:

Vissersactiegroep EMK roept op tot meer consumptie Noordzeevis

Iedereen zou moeten weten dat het eten van Noordzeevis ontzettend goed is voor de gezondheid en al helemaal voor het in conditie houden van ons immuunsysteem. Cijfers over visconsumptie wijzen uit dat het slecht gesteld is in Nederland. In een blog op de site van EMK (www.vissersvoorvrijezee.nl) wijst de actiegroep op de voordelen van het eten van Noordzeevis. De oproep is het gevolg van een recent onderzoek (Medisch Dossier editie augustus) dat door enkele medische wetenschappers, die helaas nooit in beeld zijn bij praatprogramma’s op televisie, is verricht. Uit dat onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de patiënten die worstelde met het coronavirus een verhoogde bloedsuikerspiegel had en een opvallend gebrek aan selenium. Selenium is een sporenelement en een krachtige antioxidant.

Volle emmer

Een gezond persoon kan een bepaalde hoeveelheid ziektekiemen prima verdragen zonder direct ziek te worden. Echter, hoe meer aandoeningen of defecten in het lichaam aanwezig zijn (dat is bij veel corona-patiënten helaas het geval), hoe harder dat verdedigingsleger moet werken met daarbij een groot risico op uitputting en een fatale afloop bij een infectie. Die uitputting is volgens de onderzoekers niet te wijten aan het virus maar aan het feit dat het immuunsysteem al reeds lange tijd tegen een burn-out aanleunt. Hoe voller de emmer met allerlei defecten hoe moeilijker het immuunsysteem kan reageren. Het is dus niet de druppel die de emmer doet overlopen, maar de duizenden druppels die al in de emmer aanwezig zijn zoals lichaamsvreemd materiaal, laaggradige ontstekingen, littekens en verklevingen, slechte darmflora en tot slot de factor tijd.

Selenium in vis

Ons immuunsysteem is heel goed bestand tegen het coronavirus mits het de ruimte krijgt en niet continu bezig is met allerlei onderliggende problemen. Om een tekort aan selenium te voorkomen is het zaak om vaker vis te eten. In de top twaalflijst van voedingsmiddelen die het meeste selenium bevatten, bevinden zich liefst tien producten die uit zee vandaan komen; inktvis, tong, tonijn, kreeft, sardien, haring, makreel, ansjovis, oesters en garnalen. Allemaal volop verkrijgbaar bij de visdetaillisten rondom de havens. De auteurs van het artikel in het Medisch Dossier geven liever de voorkeur aan gezondheidszorg dan aan geneeskunde. Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam tegen en onderhoudt het afweersysteem dat als wapen dient om virussen te bestrijden. De actiegroep van vissers zou graag zien dat visdetaillisten hun klanten wijzen op deze uiterst relevante informatie.