Ethiek: Bewaring

Als het gaat over doodsoorzaken dan is corona echt op dit moment belangrijker dan veel andere ziekten. Griep, malaria en tal van andere zaken eisen op dit moment minder dodelijke slachtoffers. Het gaat dus bij dit virus echt om een gevaarlijke ziekte waar tegen gehandeld moet worden.

De overheden hebben daarom maatregelen getroffen om de ziekte een halt toe te roepen. Over de diverse maatregelen is wel wat verschil van mening, maar het overgrote deel van de deskundigen is van oordeel dat zonder maatregelen de gevolgen vele malen ernstigere zouden zijn geweest. Het is dus niet voor niets dat we ons proberen te houden aan de anderhalve meter samenleving. Het gaat om het behoud van mensenlevens.

Dat er soms weleens iets mis kan gaan is ook duidelijk. Het recente huwelijk van minister Grapperhaus was daarvan een voorbeeld. Helaas wordt dan zo’n fotomoment door de media weer aangegrepen om eens op een wat onfrisse manier een bekwame minister de maat te nemen. Natuurlijk was dat niet goed, maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Het geeft ook een beetje het jammerlijke niveau van de journalistiek in Nederland als de persconferentie van onze minister-president ongeveer daarover gaat. Er zijn wel belangrijker zaken om eens goed uit te spitten.

Toch zijn er rond de maatregelen best wel dingen op te merken. We weten niet wat dit najaar zal brengen. Het zal niemand verbazen als met de 'r' in de maand het aantal besmettingen weer zal toenemen. We komen dan minder buiten, we hebben minder weerstand en het virus kan in kouder klimaat beter gedijen. Het is dus oppassen geblazen.

Ook de kerken hebben te maken met de huidige maatregelen. Gelukkig mag een en ander met enige soepelheid worden ingevuld, maar de maatregelen gelden wel. Het meest ingrijpende is dat we niet gewoon naar de kerk kunnen en dat ook het sacrament van het Heilig Avondmaal al maanden niet is bediend. Dat zijn dingen die aangrijpen. Het zijn ook zaken die te denken geven. De Heere is immers onder de tekenen van brood en wijn op een geestelijke wijze in ons midden. Het is heel aangrijpend als het Avondmaal niet bediend kan worden. In dit licht mogen we de huidige situatie best als een oordeel van Gods wege zien.

Moeten we wel gehoorzamen aan de regels van de overheid? Ik heb daar op deze plaats al enige zaken van gezegd en dat ga ik niet herhalen. Wel viel het me op dat soms wordt gesteld dat gelovigen best de maatregelen naast zich neer kunnen leggen omdat God hen toch zal bewaren. De Heere waakt immers over Zijn kerk en daarom hoeven we ons geen zorgen te maken. Is dit een goede gedachte?

Als we de Bijbel lezen dan komen we heel veel voorbeelden tegen dat Gods kinderen ook onder het oordeel hebben geleden. In de tijd in Egypte werden sommige, hoewel niet alle, plagen ook onder Israël gevoeld. En verderop in de Bijbel zien we dat God de godzalige Nabot niet voor de goddeloze Izebel heeft gespaard. Ook de apostelen zijn vrijwel allemaal geëxecuteerd. En in de tijd van Elia hebben Gods kinderen ook honger geleden. Trouwens ook in de geschiedenis is het zo dat God Zijn kinderen niet altijd spaart. Wie kent niet de voorbeelden van kinderen Gods die in de ramp van 1953 zijn verdronken. Het is dus zeker niet zo dat in algemene noden de Heere zijn kinderen niet laat delen in de noden en zorgen. Wel kan de Heere op bijzondere wijze zorgen voor Zijn volk. Voor de apostelen was sterven niet erg. Ze mochten ingaan in de vreugde van de Heere. Maar laten we wel voorzichtig wandelen. Er rust op de gelovigen ook een plicht tot voorbeeld voor de samenleving. En gehoorzaamheid aan de wettige overheid, mits niet in strijd met Gods Woord, hoort daar zeker bij.