Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: 79 zwemmers staken zaterdagmiddag het Haringvliet over

Vorig jaar waren het er 48 maar zaterdag meldden zich zelfs 81 deelnemers aan de start voor de Haringvliet-oversteek, georganiseerd door de zwemver. ,,de Schotejil" in samenwerking met de wasportver. ,,Flacquee". Van hen haalden 79 deelnemers de finish, slechts twee jongens van 13 jaar gaven het honderd meter voor de haven op.

Het bestuur van de zwemver. Is bijzonder tevreden over deze grote deelname en de deelnemerslijst laat zien dat de belangstelling niet tot Flakkee beperkt bleef. De inmiddels traditioneel geworden oversteek gaat landelijk bekendheid krijgen wanneer men ziet dat er zelfs een deelneemster uit Nijkerk kwam en dat de winnaar een inwoner van Montfoort is.

Hemelsbreed is de af te leggen afstand 4 kilometer maar veelal drijven de zwemmers wat af waardoor de afstand langer wordt. Zaterdagmiddag stak een vloot scheepjes en jachten van de watersportver. met aan boord de deelnemers, van wal en 4 km. buiten de wallekant ging het gezelschap collectief te water. Langs de buitenhaven te Middelharnis wachtten EHBO en de bestuurders van ‘de Schotejil’ met spanning op het verloop van de strijd. Een klein uur later kwam de eerste zwemmer in zicht. Het bleek dhr. Harry van de Lee (23) uit Montfoort te zijn die de 4 km in 53 minuten had afgelegd. Tweede werd, in precies een uur de 15-jarige A. v.d. Nieuwendijk uit Stellendam. Derde, met 61 minuten werd dhr. P. Douwens (20) uit Ooltgensplaat, 4e dhr. A. Vink, winnaar van vorig jaar, in 61 minuten 5e werd de Middelharnisser Jan Campfens en vermeldenswaard is ook de 8e plaats die in 67 minuten werd bereikt door de 61-jarige Willem Wijnhoff uit Middelharnis. De oudste deelnemer was een 62-jarige inwoners van Hellevoetsluis die al zo’n veertig jaar heeft gedroomd van een Haringvlietoversteek en er nu lucht van had gekregen dat dat in Middelharnis te gebeuren stond. Zijn vrouw had het hem al zo’n tien jaar geleden verboden maar hij besloot zaterdag toch maar stiekem mee te doen…

Het eerste meisje dat aankwam en daarmee een beker verdiende was de 14-jarige Elly van Driel uit Dirksland. Zij kwam als 9e binnen in 70 minuten. Het tweede meisje was de eveneens 14-jarige Addy van Wezel uit Dirksland.

Uit de krant van 1975