Gemeente krijgt tweede steunpakket voor extra gemaakte kosten corona

Met het aanvullende pakket zijn afspraken gemaakt over het voortbestaan van buurt- en dorpshuizen als belangrijke ontmoetingsplek voor kwetsbaren in de samenleving. Het gaat om bedrag van 17 miljoen euro. Naar lokale vrijwilligersorganisaties zoals speeltuinen en scouting gaat 7 miljoen. Er komt ook extra geld (50 miljoen) voor toezicht en handhaving, zoals de inzet van extra BOA’s. Ook krijgen gemeenten 30 miljoen voor de extra kosten die zij maken voor het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen. Eerder deze zomer zijn er afspraken gemaakt over de kosten van openbaar vervoer, de veiligheidsregio’s en de GGD-en (365 miljoen). Daarnaast worden aanvullende maatregelen genomen om mensen die hun baan verliezen een beter perspectief te bieden op nieuw werk en inkomen.

Verlenging maatregelen

Eind mei is met gemeenten, provincies en waterschappen een eerste compensatiepakket afgesproken van 566 miljoen euro. Het ging om compensatie voor misgelopen inkomsten (zoals toeristenbelasting en parkeergelden) en kosten voor bijvoorbeeld de noodopvang voor kinderen, maar ook voor het op peil houden van de Jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning. Aanvullend op dit eerste pakket worden voor de periode tot 1 juni de door de gemeenten gederfde inkomsten van terrassen, markten en evenementen gecompenseerd met 20 miljoen. Er is nog eens 100 miljoen gereserveerd om later dit jaar te verdelen over gemeenten als er meer bekend is over de inkomstenderving na 1 juni.

Cultuur

Een aantal maatregelen die afgelopen mei is genomen, wordt verlengd in dit tweede pakket. Het gaat om extra Rijksbijdrage Wet sociale werkvoorziening voor sociale werkbedrijven van 50 miljoen euro. Gemeenten ontvangen ook nog eens 60 miljoen en provincies 8 miljoen om lokale culturele voorzieningen zoals openbare bibliotheken, muziekscholen, musea, filmhuizen en de lokale informatievoorziening te ondersteunen. Om de financiële druk bij gemeenten verder te verlichten, is afgesproken de zogenoemde opschalingskorting in 2020 en 2021 te schrappen. Dit betekent dat er in 2020 70 miljoen en 2021 160 miljoen euro extra naar gemeenten gaat.

Lange termijn

Eind dit jaar volgt nog de definitieve afrekening van de meerkosten en inhaalzorg jeugd en Wet maatschappelijke ondersteuning. Eveneens wordt eind dit jaar gekeken of er mogelijk nog compensatie nodig is van niet gedekte uitgaven voor sport. Begin 2021 zal de afrekening plaatsvinden van onder meer de toeristenbelasting.