Weercolumn: Na het weekend weersverbetering

De indrukwekkende augustushittegolf heeft ons land verlaten en duurde in het zuiden en zuidoosten maar liefst 18 dagen. De langste hittegolf in Nederland dateert uit juli 2018 toen in het oosten van het land zelfs 28 dagen kon worden genoteerd. Vrijwel zeker wordt augustus 2020 de warmste augustusmaand ooit. De gemiddelde temperatuur die tot en met het afgelopen weekend nog een slordige 5 graden boven de norm lag, zal nu wel wat dalen.

Maar ook al mocht het zeer koel blijven het resterende deel van de maand en dat doet het, komen de meeste plaatsen uit op een gemiddelde van bijna 21 graden of iets hoger.
Voorlopig tapt het weer uit een totaal ander vaatje, want wisselvalligheid troef is het parool de komende dagen. Een actieve depressie gaf richting woensdag al regen en ook veel wind. Het stormachtige gaat er nu wel en beetje af maar de buienperikelen blijven voorlopig.

Het nog steeds bijna lauwe water van de zeegebieden rondom Nederland is een belangrijke factor om de buien extra lading mee te geven voor Zuidwest-Nederland. Zeker als we de stroming naar noordwest zien ruimen de komende dagen in combinatie met een koudere bovenlucht, kunnen de buien zich optimaal vormen en veel water dumpen in korte tijd. Het effect van het warme zeewater wordt natuurlijk minder naarmate je verder in het land zit.
Een nieuwe regenstoring bracht vooral vrijdag weer de nodige neerslag en wind. Mogelijk haalt de wind andermaal even uit tot bijna windkracht 6-7 boven open gebieden.

Tijdens het weekend vallen er nog enkele restbuien maar daarna zien we meer invloed van een hogedrukgebied uit het zuidwesten. De kans op een (traditioneel) weerherstel begin september is vrij groot te noemen. Mocht dit inderdaad gestalte krijgen, kan ook de temperatuur weer eens ruim boven de 20 graden komen. Dit is de verwachting van het ook door het KNMI vaak geraadpleegde Europese weermodel. Het Amerikaanse daarentegen kwam eerst met kaarten die aangaven dat het onbestendige weerbeeld zou kunnen aanhouden tot 5 september. Inmiddels lijkt de Amerikaan iets meer te tenderen naar de veelbelovende Europeaan.