Afbeelding
Foto:

Opinie: Warme weersomstandigheden, weldaad of weerzin?

Je zou bijna vergeten dat we uit een hittegolf komen. Volgens het KNMI is dat een opeenvolging van vijf zomerse dagen (25 °C of hoger), waarvan minimaal drie tropische dagen (30,0 °C of hoger). De landelijk recent hittegolf duurde van 5 tot 18 augustus. Maar regionaal duurde het soms langer: 18 dagen in totaal. Daarmee was het geen record. In 2018 kwam daarbij wel in de buurt: toen duurde de hittegolf 13 dagen. De langste was in 1975 en duurde 18 dagen. In totaal zijn er sinds 1901 29 hittegolven geweest, gemeten in De Bilt.

Siësta

Voor veel mensen zijn de hete dagen moeilijk door te komen. Zodra je een arm optilt gaat alles plakken en parelen de zweetdruppeltjes van het voorhoofd. Daarom verschijnen overal tips om het hoofd koel te houden tijdens een hittegolf. Zoals ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat alle deuren en ramen open te gooien – en deze de rest van de dag hermetisch gesloten te houden. Het nemen van een siësta, zoals ze dat in zuidelijke landen doen, helpt ook.

Teiltjes

Maar natuurlijk zijn er ook de waaiers, zwembaden, ventilatoren, teiltjes water, airco’s en koude handdoeken. Al met al is er heel wat te verzinnen om de tropische temperaturen te overleven. Reden genoeg om aan twee van onze columnisten te vragen hoe zij de afgelopen hittegolf beleefd hebben. Terwijl Jenneke het heeft over muggen en komkommers, schrijft Karine over zwoele zomeravonden.