Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Van de roos van Saron tot de ware Wijnstok: 50 planten uit de Bijbel

Je verwonderen over de schepping en Gods plan met Zijn volk is in eerste instantie het doel van de auteur bij de totstandkoming van dit boek. In dit plan hebben mensen van heel verschillende komaf een plaats. Zo mocht een straatarme Ruth koren verzamelen aan de rand van het veld en importeerde koning Salomo kostbare etenswaren en zeldzame specerijen uit Azië en het Arabisch schiereiland.

Hysop en onyx

In ‘Planten uit de Bijbel’ worden 50 gewassen uit de tijd van het Oude en Nieuwe testament besproken.
De planten (en een aantal bomen) zijn ingedeeld in vier groepen: bomen en heesters, eetbare planten, medicinale en aromatische planten en bloemen.
Op de linker bladzijde staat de beschrijving van de plant, ingeleid door een bijpassende Bijbeltekst. De rechter pagina bevat een getekende illustratie met de Latijnse en Hebreeuwse naam van de betreffende plant. Aansprekende namen als cassia, dolik, hysop en onyx komen tot leven en worden met uitleg in de Bijbelse context geplaatst.
De saffraankrokus, genoemd in het boek Hooglied, heeft paarse bloemen en de stempel wordt gebruikt als ingrediënt van een kostbare specerij. Henna, een boomachtige struik bekend om zijn rode kleurstof, groeide oorspronkelijk in de buurt van Engedi, bij de Dode Zee. Tegenwoordig is de hennastruik nog te vinden in de buurt van Jericho en in andere dorpen van de Jordaanvallei.
De linze was, aldus de auteur, waarschijnlijk een van de eerste gecultiveerde gewassen en kreeg een bijzondere plaats in de geschiedenis van Jacob en Ezau. Hoe je zelf linzen kunt planten en oogsten wordt aan het eind van het boek uitgelegd.

Kaneel en kolokwint

Interessante informatie over bijvoorbeeld de herkomst van wijnruit, kolokwint en granaatappels maken dit smaakvol vormgegeven boek tot een aansprekend naslagwerk voor tuinliefhebbers en hen die meer willen weten over de Bijbelse flora en haar (symbolische) betekenis.
En voor wie zelf aan de slag wil: de bijgevoegde plantkalender met Bijbelse planten en bomen geeft tips over welke planten en bomen ook in ons klimaat gedijen.

De tweede bijgevoegde kalender, die met de Joodse feesten, geeft inzicht in de seizoenen van het land van de Bijbel en in de zaai- en oogstmaanden. Een blik op deze kalender leert dat de amandelboom in januari bloeit en de oogst van citrusvruchten in februari plaatsvindt. In maart wordt een begin gemaakt met de vlas- en gersteoogst en vijgen, perziken, druiven, peren en appels worden in augustus geplukt.

Milieuvriendelijk papier

Achter in het boek is een literatuurverwijzing, plantenregister en register met bijbelverwijzingen opgenomen. Deze verzorgde uitgave was nóg completer geweest als alle 50 genoemde planten waren geïllustreerd. Nu zijn dat er 42, natuurlijk nog steeds een respectabel aantal.

Een mooi cadeau voor een tuinliefhebber. Of om zelf te gebruiken als naslagwerk.
Interessant weetje is dat het voor dit boek gebruikte papier op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd.