Raad heeft sleutel rond al dan niet vestigen van supermarkt

Dit bericht leidde al ver voor het zomerreces tot ongerustheid bij omwonenden over aspecten van o.a. een verkeer-aantrekkende werking, geluidshinder en parkeerproblematiek. De informatieve brief van het college wordt opgenomen op de lijst Mededelingen bij de eerste najaarsvergadering op donderdag 24 september. De verlengde omgevingsvergunning van het Aldi-concern tot vestiging van een supermarkt op genoemde locatie in Ouddorp lag tot eind maart 2020 bij de gemeente ter inzage. De Adviescommissie Bezwaarschriften heeft zich over de ingediende bezwaarschriften (gericht tegen de verleende omgevingsvergunning bouw supermarkt) gebogen en zeer recent haar advies aan b. en w. aangeboden voor bespreking en besluitvorming in de collegevergadering.

Raad is bevoegd

Voor wat het bestemmingsplan betreft is niet het college maar de gemeenteraad het bevoegde orgaan om een bestemmingsplan vast te stellen en kan - als daar aanleiding toe bestaat – het college opdragen een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden. Als de raad besluit het bestemmingsplan voor perceel Hazersweg 27a te actualiseren zou het gebruik als supermarkt kunnen worden wegbestemd. Dit vereist dan een onderbouwing waarom de exploitatie van een supermarkt op genoemde locatie naar de huidige planologische inzichten niet langer in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Ook moet worden gemotiveerd op welke wijze de raad dan van plan is dit gebruik te beëindigen.

Financieel

In de praktijk leidt dit er vermoedelijk dan toe dat het perceel gekocht moet worden en de bedrijfsvoering ter plaatse beëindigd wordt of verplaatst wordt naar een andere locatie. Bij dit alles zijn flinke financiële inspanningen vereist van de gemeente en in deze ontwikkeling komt ook het aspect planschade aan de orde.