Zittend: Jos van Prooijen. Stand: Klaas Kuipers en Bianca van Es bij de mozaïeksofa op het André Koolplein.
Zittend: Jos van Prooijen. Stand: Klaas Kuipers en Bianca van Es bij de mozaïeksofa op het André Koolplein. Foto:

De Unie is uniek en een voorbeeld voor het eiland

“De dorpsraad houdt zich bezig met de subsidies vanuit het Leefbaarheidsplan en de financiële afwikkeling. Het verdere overleg en het organiseren van activiteiten en evenementen gebeurt door alle verenigingen in de Unie”, zegt Jos van Prooijen, penningmeester van de dorpsraad. Ze gebruikt het woord ‘verenigingen’ gemakshalve om het bonte geheel uit de aanhef van dit artikel bondig te benoemen.
De vraag is hoe je het voor elkaar krijgt dat alle neuzen in dezelfde richting komen te staan. Hoe je al die ‘verenigingen’ – het zijn er best veel in Melissant – rond de tafel krijgt. Het lijkt erop dat de doortastendheid van Bianca van Es, die al bestuurslid van de voetbalvereniging was, hierbij van doorslaggevende betekenis is geweest.

Door: Kees van Rixoort

Samen afstemmen

“Er was iets gezelligs vanuit de voetbal en een activiteit van de Spaarkas. Op dezelfde avond! Toen was ik er klaar mee. Waarom was er geen communicatie? Waarom haal je ‘de poppetjes’ bij elkaars activiteiten weg? Dat kon niet meer, vond ik. Dit is een klein dorp, je moet het met z’n allen doen. Laten we met alle ‘verenigingen’ bij elkaar komen en samen afstemmen.” Met dat idee belde Bianca van Es Klaas Kuipers, voorzitter van de dorpsraad.
Bij hem viel het idee in vruchtbare aarde. Sterker nog: hij liep er zelf ook al enige tijd mee rond en had de gedachte om tot een soort Unie van Melissant te komen al eens ter sprake gebracht. Bijvoorbeeld bij Marnix Trouwborst, die in een vorig politiek leven kernwethouder was van het geitendorp.

“Toen Bianca me belde, heb ik hiep hiep hoera geroepen. Altijd, vanaf het begin, was ik overtuigd van het belang van eenheid en samenwerking”, aldus Kuipers, die in Bianca van Es direct de juiste persoon zag om als voorzitter van de Unie op te treden. “Ze is jong en heeft leidinggevende capaciteiten. De Unie heeft zat mensen die goed zijn in het organiseren en uitvoeren van activiteiten. De Unie deelt ideeën en informatie. De ‘verenigingen’ hebben elkaar nodig. De dorpsraad moet je meer zien als een dagelijks bestuur, een denktank.” Van Es: “De dorpsraad heeft een andere verantwoordelijkheid.”
Op dit moment heeft de dorpsraad in ieder geval behoefte aan een nieuwe voorzitter – Kuipers wil er een punt achter zetten zodra zich een opvolger aandient – en een secretaris. De secretarisfunctie is al enige tijd vacant.

Saamhorigheid

Het is ongeveer twee jaar geleden dat de Unie van Melissant het levenslicht zag. Daarna is deze unieke samenwerkingsvorm snel volwassen geworden. Het werkt, alles draait, mede dankzij de Unie-app en een verenigingsgebouw, De Melishof, dat recent is vernieuwd.
Volgens Bianca van Es is de saamhorigheid toegenomen. “De Unie brengt het hele dorp bijeen: jong en oud, gelovig en niet-gelovig, verschillende nationaliteiten… Er is onderling respect en dat is een belangrijke kracht. De lijntjes zijn kort en die proberen we zo goed mogelijk met elkaar te verbinden. Samen sta je sterk en bereik je meer dan alleen.” Kuipers: “Of de Unie een voorbeeld is voor andere dorpen op het eiland? Absoluut. Burgemeester en wethouders hebben het zelf gezegd. De Unie is overkoepelend en werkt aan samenwerking, verbinding en respect. Dat is de basis, altijd en overal.”
Verbetering is vanzelfsprekend altijd mogelijk. Bijvoorbeeld via een visie op de toekomst. Waar gaat het naartoe? Wat willen we bereiken? Bij het beantwoorden van dit soort vragen moet de nog te ontwikkelen visie voor een stevig fundament zorgen.

De Unie van Melissant maakt het verhaal van de dorpsraad atypisch. Dat wil echter niet zeggen dat de dorpsraad geen eigen geschiedenis heeft. Die heeft de raad wel degelijk en die gaat meer dan vijftien jaar terug. Al in januari 2004 was de eerste vergadering, toen nog volgens de regels van de gemeente Dirksland. Later ontwikkelde de dorpsraad zich meer en meer tot een onafhankelijk orgaan.

Mozaïek

In al die jaren is er veel op touw gezet en gerealiseerd. Voorzitter Kuipers, die hier en daar wel bekend staat als de burgemeester van het geitendorp, en penningmeester Jos van Prooijen noemen een aantal mijlpalen. Zoals de mozaïeksofa op het André Koolplein, speelmogelijkheden in De Klimgeit, een speelbos (dat overigens niet meer bestaat omdat het te ver afgelegen was en daardoor weinig spelend publiek trok), beschilderde elektriciteitskasten, opvrolijkende mozaïektegels (in samenwerking met de kinderen van de basisscholen) en een vijftal grote bloembakken.
“Jongeren onder leiding van een kunstenaar hebben ook het tunneltje bij de bushalte beschilderd. Dat is helaas verziekt. Maar binnenkort laat de provincie de tunnelwanden witten en kunnen de jeugd en kunstenaars uit het dorp opnieuw schilderen. Iedereen een vlak en samen toch één geheel. Hopelijk gaat het dit jaar gebeuren”, kijkt Jos van Prooijen terug en vooruit. “Misschien kunnen we het nieuwe tunneltje bij de N215 ook voorzien van een kunstwerk”, oppert Klaas Kuipers. “Samen met de dorpsraad van Dirksland…”

Geitenkoppen

Er staat nog meer kunstzinnigs op stapel in Melissant. Bij de rotonde – niet de nieuwe op de Noorddijk, maar de reeds bestaande die toegang geeft tot het dorp – komt een kunstwerk van Paul Kalishoek. Het verbeeldt twee geitenkoppen die boven de golven uit steken. Een landmark dat een gat van circa 6 meter in de dijk vult. Een eyecatcher die – niet hinderlijk – oplicht in je koplampen als je ’s avonds of ’s nachts over de rotonde rijdt. Natuurlijk symboliseert het kunstwerk het geitendorp als verovering op het water. De verwachting is dat de onthulling zal plaatsvinden in combinatie met de officiële opening van het nieuwe gedeelte van de N215. Dat zou eind dit jaar moeten zijn. Kuipers, Van Prooijen en Van Es zien het kunstwerk als een toekomstig wapenfeit van de Unie van Melissant. De financiële uitgave is mogelijk dankzij bijdragen van de gemeente, de dorpsraad en sponsors.

Staat er nog meer te gebeuren in Melissant? Genoeg, tenminste als er versoepeling mogelijk is van de coronamaatregelen. Halloween, disco’s, een fright night (die ook veel volk uit andere plaatsen op de been brengt), het ontsteken van de duurzame kerstboom, de snertwandeling, de geitenloop, voetbal, een zomerfeest, het huttendorp, Koningsdag – en ga zo maar door. Allemaal activiteiten en evenementen van de ‘verenigingen’, via de Unie voor het dorp. Op het programma staan ook nog het opknappen van de skatebaan en het opnieuw indelen van speelterrein De Klimgeit. Een wens is het realiseren van een Cruyff Court, maar concretisering van deze wens is niet bepaald een sinecure. Het zou echter niet verbazen als ze ook dat voor elkaar krijgen in Melissant…