Afbeelding
Foto:

Vierhandig Bach-orgelconcert in Brouwershaven

BROUWERSHAVEN - Het vijfde en tevens laatste concert van de Brouwse Orgelzomer wordt gegeven door het orgelduo Jan Peter Teeuw en Marien Stouten.

Op dinsdagavond 25 augustus spelen zij een programma met uitsluitend werken van Johann Sebastian Bach, de grootste componist aller tijden. Er is een afwisselend en uniek te noemen programma samengesteld, waar het Van Vulpen van de Brouwse Sint Nicolaaskerk de hoofdrol heeft. Er klinken bewerkingen van Bachwerken voor vierhandig orgel. Ook het tijdelijk koororgel wordt bespeeld, in een virtuoos arrangement van het 3e Brandenburgs Concerto voor twee orgels. Bekende koraalbewerkingen klinken ook, zoals het ‘Schafe können sicher weiden’ en ‘Wohl mir das ich Jesum habe’ (Jesu joy). Het concert wordt afgesloten met het spectaculaire vierhandige Klavecimbelconcert in d.

Sinds 2006 vormen Marien en Jan Peter een orgelduo. Sinds die tijd hebben ze vele concerten gegeven in Nederland, maar ook in internationale orgelseries in België en Duitsland. Van hun spel verschenen twee CD’s: Vierhandig orgelconcert, opgenomen in Recklinghausen (2010) en Ouverture, opgenomen in Dudelange (2012).

Jan Peter Teeuw studeerde orgel bij Johan den Hoedt en Arjen Leistra. Op zijn veertiende werd Jan Peter organist in Rotterdam (Sonneburgh). Op dit moment is hij organist in Ridderkerk (Singelkerk en Wilhelminakerk). Jan Peter werkt veelvuldig mee aan concerten, als koorbegeleider (op orgel en piano) en als solist. Bij een aantal koren is hij vaste begeleider. Jan Peter schrijft en arrangeert veel muziek voor allerlei bezettingen.

Marien Stouten is organist van de Nieuwe Kerk in Zierikzee en de Grote- of Sint-Nicolaaskerk te Brouwershaven. Hij studeerde orgel aan het conservatorium te Brugge en Gent bij Ignace Michiels. Voor zijn conservatoriumopleiding studeerde hij achtereenvolgens bij Martin Mans en Rinus Verhage. Op vijftienjarige leeftijd werd hij kerkorganist en gaf ook zijn eerste concerten. Marien is dirigent van drie gemengde koren, Jongerenkoor Matthanja, het Thools Mannenkoor en het Zeeuws Projectkoor.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor studenten. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organisten zijn te volgen via projectie op de muur. De grootte van de Brouwse Nicolaaskerk is zodanig dat de social distancing geen enkel probleem is.