Restauranteigenaar Erwin Valkenburg en havenmeester Daan v.d. Klooster op Marina Stellendam.
Restauranteigenaar Erwin Valkenburg en havenmeester Daan v.d. Klooster op Marina Stellendam. Foto:

Nieuw restaurant Bästa en uitbreiding voorzieningenpakket: Jachthaven Marina Stellendam maakt sterk opvallende ontwikkeling door

De populaire jachthaven maakt onderdeel uit van de samenwerkende havens van Amsterdam - en Rotterdam Marina, Regatta Center Medemblik en Marina Schokkerstrand, waar geldt: “Eén ligplaats in deze vijf landelijke jachthavens”. Eigenaar Erwin Valkenburg van het uitnodigende restaurant Bästa noemt de locatie het paradijsje in Stellendam.

Publiciteit over de in ontwikkeling zijnde - en voor een belangrijk deel al gerealiseerde nieuwe faciliteiten - bleef beperkt. Niet verwonderlijk in deze pandemie. Maar mond op mondreclame bereikt ook dan de buitenwereld. Neem het nieuwe restaurant met terras direct aan het water. Met strikte toepassing van de huidige RIVM-maatregelen, afstand tussen de tafeltjes, de verplichte registratie, het handen reinigen bij de entree, kan Erwin Valkenburg en zijn team binnen in het restaurant nu 40 gasten ontvangen en op het terras 80. Eten en drinken volgens een concept waarmee de eigenaar van Bästa al vele jaren in de horeca zijn kwaliteiten toonde.

Ervaring

Zo runde hij geruime tijd een strandtent op Voorne-Putten en was hij ondersteunend adviseur bij exploitaties in diverse horecagelegenheden. “Geen uitgebreid gangenmenu in Bästa maar het uitserveren van kleine gerechten waardoor het gezellig is om met elkaar te eten”, zegt Erwin. Ook verse broodjes mogen niet ontbreken en dat kan bijvoorbeeld weer worden aangeboden in samenwerking binnen de minimarktlocatie (met Plus Stellendam). Dit alles niet alleen gericht op ligplaatshouders maar ook voor de passanten en - zo merkt hij nu al - veel eilanders. En in deze tijd is reserveren een vereiste voegt hij er nog eens aan toe. Vol is vol.

Aankleding

Om Marina Stellendam op de kaart te zetten wordt ook geïnvesteerd in het aspect aankleding. Neem bijvoorbeeld het plaatsen van palmbomen. Boven restaurant Bästa worden 7 appartementen ingericht. Daarnaast biedt de watersportwinkel de benodigde attributen voor bezoekers/passanten van de haven. Voort Erwin is Maria Stellendam de place to be. Een unieke ligging met attracties, recreatieve voorzieningen in de directe omgeving. Zoals onder andere het Vogelobservatorium Tij, Zeehondenopvang A Seal, zwembad ’t Zuiderdiep, natuurgebied De Scheelhoek en te midden van wandel- en fietsroutes en speelmogelijkheden voor de jeugd. Restaurant Bästa is geopend van 11.00 tot rond 23.00 uur.

Havenmeester

In het kantoor van havenmeester Daan v.d. Klooster is het druk. Een komen en gaan van bezoekers met de meest uiteenlopende vragen. Of er groene diesel of benzine getankt kan worden, welke mogelijkheden er zijn om fietsen te huren tot specifieke vragen over de ligplaats en de eigen boot. Samen met zijn parttime assistent havenmeester Alex Verton runt Daan de toko en zijn enthousiasme over de ingezette ontwikkelingen in de jachthaven is zichtbaar aanwezig. Na een periode van daling in de bezette ligplaatsen (een moeilijk voorseizoen) zit de groei er weer in. Stellig ook opgemerkt door jachthaveneigenaar Fred Redeker die juist op dit moment zijn opwachting in Stellendam maakt.

Veel te bieden

“Wij zorgen voor goed onderhoud van haven en voorzieningen. Daarvoor zijn in het hoogseizoen ook onze vakantiemedewerkers belangrijk, geeft Daan aan. Hij kent het klappen van de zweep want al vanaf 2003 is hij honkvast in de jachthaven. Nu extra scherp om de RIVM-regels zichtbaar in uitvoering nauwgezet te hanteren. “ Wij hebben veel te bieden als jachthaven bij de Haringvlietsluizen met toegang van en naar de Noordzee. En ontwikkelingen zouden - als vergunningen dat mogelijk maken - wellicht nog kunnen worden uitgebreid met enige campingactiviteit”. Het prettige van alle inspanningen is dat wij gezamenlijk de schouders onder het project hebben gezet”, besluit Daan.

Marina Stellendam. Foto: Erwin Valkenburg.