Lifeguards Stan Lutgens, Isabelle Ruiter en Ryan Pijl met de nieuwe waarschuwingsvlag.
Lifeguards Stan Lutgens, Isabelle Ruiter en Ryan Pijl met de nieuwe waarschuwingsvlag. Foto:

Ouddorpse Reddingsbrigade dit seizoen al 130 keer in actie: “De zee is geen zwembad waar je bijna zonder nadenken inspringt”

Een kijkje in de veel omvattende werkzaamheden van de Ouddorpse Reddingsbrigade, die dit seizoen al 130 keer uitrukte. Soms voor eenvoudige EHBO-assistentie. Maar ook tot inzet om een persoon die in problemen was geraakt uit een mui-stroom in zee te redden. Onfortuinlijke surfers (vooral bij hotspot Brouwersdam met kitesurfen) een veilige terugkeer te bieden of de helpende hand te reiken bij het vinden van een plotseling vermist kind. Gelukkig zijn er op het bewaakte deel van het uitgestrekte Ouddorpse strand ook dit jaar geen personen verdronken.

Bewaking

De ORB - aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland - heeft ten doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. De brigade
telt rond 130 leden waarvan er een dertigtal actief is. Het structureel bewaakt gebied van het Ouddorpse strand tijdens de zomermaanden (seizoen tot eind september) betreft de strook globaal ter hoogte van het Slijkgat / Flaauwewerk strandpaal 10.00 tot 11.50 en het Noordzeestrand aan de Brouwersdam van strandpaal 21.00 tot 22.00.

Instructies

“Het team bestaat dagelijks standaard uit vier personen, vertelt Stan. Wij komen in de ochtend bijeen en de inzet wordt dan door de commandanten van de twee posten (Flaauwewerk en Brouwersdam) verdeeld. Er volgt een uitwisseling van gegevens over het weer, zeestroming enz. en daarna kan men volgens de taakindeling aan de slag. Wie gaat naar welke locatie. Wat dit seizoen zichtbaar was/is dat het strand meer bezoekers trekt. Niet zo verwonderlijk omdat een groot aantal Nederlanders dit keer, door het coronavirus, immers vakantie in eigen land houdt. Maar problemen door de massale drukte, zoals op andere stranden aan de Noordzeekust, waren er niet.

Vlaggeninformatie

Met vlaggen worden de bezoekers van de stranden attent gemaakt op de omstandigheden om al dan niet in zee te gaan. Er is informatie bij de entree. De vlaggen zijn duidelijk zichtbaar en toch blijkt dat recreanten de betekenis van de vlaggen onvoldoende of niet tot zich nemen. Over welke vlaggen gaat het? De oranje windzak: Je mag baden en zwemmen. Het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwege het risico op afdrijven. De gele vlag: Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden. Vervolgens de rode vlag: Het is verboden te baden of te zwemmen. Dan de rood-gele vlaggen: Het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht. Watersport is in deze zone verboden. Tenslotte een tweetal wel bekende vlaggen: De reddingsbrigade vlag: Reddingspost en EHBO-post zijn geopend en De Blauwe Vlag: Het keurmerk van een schoon en veilig strand.

Gebruik

Het komt niet zo vaak voor, maar afgelopen weekeind moest ook op het Ouddorpse strand de rode vlag worden gehesen, vertelt Stan z'n collega Ryan Pijl. Een gevaarlijke situatie, mui-stroom, tussen zandbanken. Na een korte rit over het strand toonden de senior lifeguards woensdag een locatie van een mui. Woensdag hees de ORB overigens de gele vlag nadat een sterke stroming was waargenomen. De informatie is zorgvuldig en zichtbaar, maar het is wel nodig dat strandbezoekers zich aan deze waarschuwing houden en niet zichzelf maar ook de lifeguards in onnodige problemen brengen. Wat motiveert en stimuleert Stan Lutgens, verpleegkundige in opleiding, om bij de Reddingsbrigade aan de slag te zijn? Dagelijks van 10 uur bij de loods tot rond de klok van 18.00 uur. En als het nog druk is op het strand wordt het wel wat later. “Mensen helpen” is zijn directe antwoord. Dat in en vanuit een vriendengroep, een hecht team.

Info                                                                                                                                                                        

Het lidmaatschap van de vereniging staat open voor iedereen vanaf 15 jaar die in het bezit is van zwemdiploma’s A en B. Informatie over het lidmaatschap en de aanmeldingsprocedure is te vinden op de ORB-website / Word lifeguard!. En voor alle duidelijkheid: Vrouwen zijn zeer hartelijk welkom. Dus geen uitsluitend mannenbolwerk.