Afbeelding
Foto:

Neem en Lees: De hoogste prijs

Als Hannelie zo onverwacht haar gezin verliest, wordt ze indringend geconfronteerd met vragen: Hoe kon zoiets gebeuren? Waar is God nu? Om anderen die met deze vragen worstelen te helpen, schreef ze haar verhaal op. Ze wil hiermee een boodschap van hoop en genezing brengen. 'De hoogste prijs' moedigt aan om het liefdevolle karakter van God en de kracht van vergeving te zien, zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden.

André van Grol, directeur van SDOK, schreef een Woord vooraf bij de Nederlandse uitgave:

Aangrijpend en heftig! Dat zijn de woorden die bij me opkomen na het lezen van dit boek. Hannelie beschrijft hoe ze in één dag haar man en beide kinderen verloor door een aanslag van de taliban, die de invloed van de christenen als gevaar zagen. Het is opmerkelijk dat Hannelie niet alleen haar grote verlies beschrijft, maar ook de geestelijke lessen die ze leerde in de tijd erna. God liet haar zien dat wat er ook gebeurt, Hij er altijd is! Dat Hij doorgaat met Zijn werk om ook Afghanen die in het duister wandelen, te brengen naar het Licht, het geloof in Jezus Christus.

Hij eindigt dit woord vooraf met de woorden van Hannelie:

‘En op de dag dat mijn levensreis voltooid is, zal God aan de eindstreep staan om me in Zijn armen te nemen. Dan zal Hij me over de drempel van mijn nieuwe hemelse woning dragen, met ogen vol blijdschap over Zijn kind dat thuisgekomen is.’

Het indringend beschreven boek bestaat uit zeven delen:

Deel 1: Onze roeping, een nieuw hoofdstuk in ons levensboek
Deel 2: Ons leven in Kabul, met verschillende sub-onderwerpen
Deel 3: De week voor de aanslag
Deel 4: De dag voor de aanslag
Deel 5: De dagen na 29 november 2014: van zondag 30 november tot vrijdag 12 december 2014.
Deel 6: Een nieuw leven (Chiko, de hond werd herenigd met Hannelie); het leven na de aanslag.
Deel 7: De vele aspecten van genezing en de lange weg naar genezing.

Het boek eindigt met een epiloog en een woordenlijst, bronvermelding en talloze kleurenfoto’s van Hannelie, haar gezin en de ravage na de aanslag. Ook is Hannelie te zien op de trouwdag met Hannes, haar tweede man.

Een citaat uit het laatste hoofdstuk: ‘Wat heb ik geleerd?’

"En nu, bijna vijf jaar na die vreselijke dag, kan ik met dankbaarheid jegens mijn God en Zaligmaker zeggen: Het is goed met mijn ziel. Ik begrijp absoluut niet hoe allerlei dingen in dit leven en in de geestelijke wereld toegaan, hoe de geestelijke wetten in elkaar steken en waarom God besluit bepaalde dingen wel toe te laten en andere niet. Ik weet niet waarom Hij sommige mensen zegent en waarom anderen lijden. Ik weet niet waarom Hij sommigen beschermt en waarom anderen vermoord worden. Ik weet niet waarom Hij sommigen geneest en anderen niet.''

"Het enige wat ik kan zeggen, is dat God ieder van ons meeneemt op een persoonlijke reis met Hem om Zijn doelen te verwezenlijken. Dat dwingt me op de knieën om stil te worden aan Zijn voeten, terwijl Zijn woorden in mijn oren naklinken: ‘Weest stil en weet dat Ik God ben.''

Ik heb geleerd lief te hebben – God en mijn medemensen
Ik heb geleerd me te onderwerpen aan Gods wil.
Ik heb geleerd God te vertrouwen met alles wat in me is.
Dit vat de Bijbel samen in drie woorden: liefde, overgave en vertrouwen.

Onzichtbare overwinning

Mag het bloed van de martelaren werkelijk het zaad van de kerk zijn en een vuur ontsteken in de harten van gelovigen wereldwijd, vooral in Zuid-Afrika. Mag het ons ertoe aanzetten Christus onvoorwaardelijk te volgen, van ganser harte en getrouw. Mogen wij geïnspireerd worden om te leven in het teken van Gods Koninkrijk en het verlossingswerk van Christus, zoals Werner en het gezin in Afghanistan deden. Mag ons leven een getuigenis van Christus zijn, en mag ons sterven Hem verheerlijken (ds. Hendrik Saayman, Dutch Reformed Church Moreleta Park).

Twee aanbevelingen van hen, die dit boek gelezen hebben:
"Dit getuigenis sterkt en staalt in het geloven'', ds. Paul Visser

"Hannelie laat me zien dat het onvoorwaardelijk volgen van Christus oneindig veel kan vragen. Dit boek inspireert om te leven voor Hem'', Gertruud de Koeijer, predikantsvrouw.

Dit boek is waard om gelezen te worden, maar nog meer om daardoor te mogen ervaren dat de Heere het in het leven niet verkeerd doet. Daar is een leven lang voor nodig. Maar door genade is het einde niet onzeker.

Neem en lees!