Kees en Marlies op het Ouddorpse strand.
Kees en Marlies op het Ouddorpse strand. Foto:

SGP-fractieleider in Tweede Kamer Kees van der Staaij: “Vakanties in Ouddorp geven het gevoel van thuiskomen in een vertrouwde omgeving”

Is het de rust en de ruimte, de prachtige natuur en culturele sfeer en/of de vrij ongedwongen onderlinge omgangsvormen die Van der Staaij even vakantiemomenten bieden buiten de voortdurende intensieve en creatieve inzet in de landelijke politiek om bijdragen te leveren aan debatten, moties en amendementen? Hoewel je ook daar nooit zeker van bent. Dat bleek vorige week, toen de Kamerleden van het zomerreces werden teruggeroepen voor een spannend debat in Den Haag over de aanpak en uitvoering van maatregelen rond het indammen en onder controle kunnen houden van het coronavirus. Van der Staaij (op vakantie in Ouddorp) ging op die donderdag op en neer: Ouddorp-Den Haag vv, van de vroege ochtend tot bijna middernacht. Het afgelopen weekeind keerde de familie terug naar hun woonplaats Benthuizen.

Vertrouwd

“Vakantie in Ouddorp op Goeree-Overflakkee geeft het gevoel van thuiskomen. Een tijd voor ontspanning in een vertrouwde omgeving. Van genieten. In rust bijkomen van het hectisch politiek gebeuren. Er naar de kerk gaan. Wandelingen maken langs de vloedlijn op de zo prachtige uitgestrekte stranden.” Glimlachend voegt Van der Staaij eraan toe: “Het is, als je de drukte op andere Noordzeestranden ziet, wellicht nog een bewaard geheim dat je hier van ruim 17 kilometer strand kunt genieten. Je beleeft het elke keer anders. Onder gewijzigde omstandigheden, het weer, eb en vloed.''

Prettig gevoel

“De dorpsring rond de kerk in Ouddorp met de winkels en de horeca waar je je prettig voelt. Ook gemakkelijk binnenloopt. Van boekhandel Akershoek tot bijvoorbeeld de supermarkt. Dan natuurlijk genieten van de aanblik van de vuurtoren in het duinlandschap, het haventje aan het Grevelingenmeer. Met niet te vergeten het bijna traditionele ’krabbetjesvangen’ bij het steigertje. Zo zijn er talrijke andere onderwerpen te noemen. Ja, je wordt op straat herkend en ook wel aangesproken. Dat hoort erbij. Soms - en dat is dan weer grappig - merk je dat toeristen bij het kijken denken wie is dat nu? Maar het is allemaal gezellig.”

Vijftig jaar

Kees en Marlies van der Staaij verblijven tijdens hun vakanties in een huis aan de Kelderweg in Ouddorp. "Het is van mijn schoonouders'', vertelt Kees. “Weet je dat mijn schoonvader al vijftig jaar geleden hier kwam? Het huis werd destijds bij afslag gekocht. Sinds die tijd is er veel veranderd maar de band met de badplaats is altijd gebleven. En als het gegeven mag zijn dan komt daar voorlopig geen verandering in. Heerlijk die ontspanning. Samen even anders. Ook voor de kinderen die zich konden richten op het strand, surfen, voetballen en noem maar op.'' Buiten dit vakantiegebeuren toch af en toe nog andere activiteiten zoals bijvoorbeeld een werkbezoek? Dat is zo, bevestigt de SGP-fractieleider. Zo bezocht hij het Diaconaal Gastenhuis De Oase aan de Hazersweg, waar de combinatie van zorg en pastoraat uniek zijn en waar gasten die uit balans zijn geraakt in alle rust kunnen herstellen.

Politiek

Van jongs af aan trok de politiek Kees van der Staaij aan. Die liefde werd verder aangewakkerd tijdens zijn rechtenstudie in Leiden. In die tijd deed hij vrijwilligerswerk voor het SGP-Studiecentrum. Zoals gemeld kwam hij in 1998 in de Tweede Kamer. Politiek is voor hem ook een ambacht. In de Kamer is hij als lid van een kleine fractie op veel terreinen actief. Juist die veelzijdigheid van onderwerpen en activiteiten maakt het Kamerwerk boeiend en verrassend, geeft hij aan. Op de site van de SGP tenslotte een toelichting op zijn overtuiging: “Het is een eer volksvertegenwoordiger te zijn: open ogen en oren te hebben voor iedereen die met concrete knelpunten komt. Kortom: vanuit een vaste overtuiging in woord en daad gericht te zijn op het welzijn van héél Nederland, met open oog voor de noden in het buitenland. Politiek volgens Bijbelse waarden en normen.''

Dit is deel 3 van de serie Zomergasten op Goeree-Overflakkee, waarin toeristen vertellen over hun ervaringen met het eiland. Volgende week deel 4.

Afbeelding